söndag 16 maj 2010

Moldavisk techno, rysk manskör och estnisk syntpop mm, mm

Söndagen repetition på Telenor Arenans scen har inkluderat Moldavien, Ryssland, Estland, Slovakien, Finland, Lettland, Serbien och Bosnien Herzegovina. Här kommer de första intrycken. Oavsett vad som tidigare sagts om att semifinal 1 har ett svagt startfält så börjar jag tveka om det verkligen stämmer. Eurovision 2010 anses även vara ett utpräglat balladår men de första repetitionerna har varit synnerligen varierande. Här finns hårdrock, ethno, rysk dansbandsmusik, syntpop. Visst finns det balladliknande inslag men jag tror att många länder valt att dra upp tempot på sina bidrag. Fortsätter det såhär kommer balladerna att bli en bristvara - i alla fall i semifinal 1.

Moldavien inviger scenen med sin techno-disco-dänga. Jag får lust att början stuffa runt till "Run Away" trots den tidiga timmen. Både Olia och killen i Sunstroke Projekt sjunger bra och har en säker framtoning. Saxofonens monotona hook gör att melodin fastnar. Får med beröm godkänt och jag hoppas på en finalplats.

Ryssland är ett av årets mest obestämbara inslag. Är det humor, ironi eller är det på allvar att de låter som en dansbandsorkester från en svunnen politiks era? Ja inte vet jag. Spela och sjunga kan Peter Nalitch och hans Music group trots att Peter har en deppig uppsyn. Rekvisitan består av fotografiet på den som är "lost and forgotten" och en Carolafläkt. Fler än jag trodde gillar i alla fall låten.


Slovakiens Kristina var ute och svävade under sin repetition. Både i form av lyft av starka dansare och missade toner. Den gröna scenen ska säkert associera till skogarna i landskapet Horehronie. Där finns dansare i form av skogstroll, bakgrundssångerska i en älvas skepnad och Kristina själv som påminner mig om ett skogsrå.

Estland är ett annat obestämt land som satsar på någon form av syntpop. Ingen personlig favorit men jag tror att många kommer att gilla "Siren". Estniska nyvarianten av Human League får i alla fall första pris som dagens bäst klädda herrar - eller snarare pojkar i Malcolm Lincoln & Manpower 4 (som givetvis heter nåt helt annat). Ni skulle platsa i en modern version av Dardels Dandy-tavla.


Finland:
Flertalet av fansen anser att Finland var helt outstanding under repetitionen idag. Jag måste hålla med med risk för att hamna i en jävsituation. Från första tagning sitter det mesta, från koreografi till om det musikaliskt framförande - precis som det anstår proffs! Det går inte att stå still. Scenen går i blått och silver och liknar en stjärnklar natt i Lappland. Perfekt matchning mot Kuunkuiskaajats vita kläder (made by Noolan, i Jakobstad). Och det finns ingen anledning att oroa sig för fall från höga klackar då det är barfotamode som gäller. Under den efterföljande presskonferensen bekräftade tjejerna att repet gick helt enligt planerna.
Rådet de har fått av Lordí är att vara´sig själva och det precis vad Kuunkuiskaajat är. Enligt Susan är dragspel ett "happy instrument" det är också något som tjejerna lever upp till.

Lettlands Aisha är rätt unik - hon sjunger bättre live än på inspelningarna jag har hört. En stark röst som ackompanjeras av det suggestiva dragspelskompet. Det enda jag inte är helt nöjd med är det sticket som blir rätt skrikigt. Dethär låten växer och kan gå mycket långt.

Serbien: Ber att får återkomma med intrycken av blonda Milan Stanković eftersom repet krockade med Finlands presskonferens.

Bosnien & Hertzegovina levererar Thunder & Lightning i form av hårdrock. Vukašin Brajić gör så gott han kan men jag tror han mår bra av ytterligare repetitioner så kanske några det är
Det allmänna intrycket efter dag 1 är att det är en hög musikalisk kvalitét på artisterna. Tekniken fungerar som den ska. Alla som repat idag verkar vara väl förberedda och ljussättningen på scenen är snyggare än någonsin tidigare och involverar även taket i hela arenan. Imponerande. Scenen i sig är betydligt mindre än i Moskav vilket borde vara en fördel. 
 Foto: Mike, Daniel & Lilian

Inga kommentarer: