söndag 30 maj 2010

Grattis Tyskland till segern i Eurovision Song Contest

Eurovisionen 2010 är över, Tyskland skriver in sig i historien och det blir svårt för dåliga förlorare att hitta några negativa argument.
  • Tyskland vann en överlägsen seger och fick röster från öst och väst, nord och syd.
  • Låten "Satellite" är en modern poplåt och kan inte anklagas vara en relik från svunnen tid.
  • Tyskland har inte vunnit sedan 1982 ("Ein Bißchen Frieden" med Nicole)
  • Tyskland är Västeuropa - många envisas ju med att fortfarande dela in Europa enligt en förlegad geografi.
  • Tyskland är en av The Big 4, som är garanterad en plats i finalen.  
Det alla hoppas på är att denna seger ska sätta press på övriga s.k. Västeuropeiska länder så att de börjar ta tävlingen på ett större allvar. Nu finns beviset att även en av grundarna till ESC kan vinna.

 
Lena Meyer-Landrut har vaskats fram genom en gedigen process och flera deltävlingar. Hon är enbart 19 år och var inte känd för någon innan hon gick på audition för den tyska nationella uttagningen. "Satellite" toppar alla typer av listor i Tyskland och efter denna seger så kommer hon helt klart att även finnas på andra länders listor.

 
Under gårdagens efterfest var så gott som alla nöjda med resultatet. Nu återstår att se om det blir Berlin eller Hamburg som ska ordna ESC 2011. Att Tyskland dessutom är ett betydligt billigare land än Oslo och Moskva, har humanare öppethållningstider för etablissemangen och är enkelt att resa till är ju som en lottovinst för utblottade Eurovisions-fans. Själv ville jag till ett varmare land, dock ej vulkanvarmt, och även om Tyskland inte kvalar in bland Medelhavsländerna så är det ändå söderut. Danmark blev bästa Nordiska land med sin 4:e plats.

 
Röstningsresultaten offentliggjordes igår och visst irriterar det att Finland blev 11 i sin semifinal med 3 poängs marginal till Moldavien. Lika irriterande är det att Sverige också blev 11 i semifinal 2 med 5 poängs marginal till Cypern. Finlands Kuunkuiskaajat har varit kvar till slutet av ESC och såg finalen och medverkade på nattens efterfest. De håller fanan högt!

 
Jag gissar att Israel är en av de länder som är mest besvikna över gårdagens resultat. Det har spekulerats om vinst för Harel Skaat och hans fantastiska stämma men det blev enbart en 14 plats.

 
Spotlighten och kristallkronorna har släckts ner för denna gång. Det dröjer ett år innan Eurovisionsfamiljen träffas igen. Känns lite vemodigt. Men det finns ju facebook och innan vi vet ordet av så har de nationella uttagningarna dragit igång igen.

 
Foto: Lilian, Roger

Inga kommentarer: