onsdag 26 maj 2010

50% glad och 50% besviken över resultatet i semifinal 1

Det blev något av en chock bland fans och press när röstningen var klar och Finland och Kuunkuiskaajat fanns inte bland de 20 finalisterna. Vad hände? Ingen vet men "Työlki ej ellää". Eurovisionen är som ett lotteri och det är tyvärr så att hårt arbete inte alltid räcker ända fram. 50% av mig är ändå glad - Grekland är vidare. OPA!

Efteråt kom Susan och Johanna till Euroklubben och det var helt hysteriskt med all press och alla fans som ville ha kommentarer och uttrycka sin bestörtning. Jag pratade kort med tjejerna och de var helt tagna av den support som de upplevt och kände sig ändå som vinnare med tanke på det inflytande som Eurovisionen kan få på deras karriär. Med andra ord inga sorgsna miner och de stannar kvar tills på söndag. Ikväll ska de uppträda på Euroklubben. Det ser vi alla fram emot.

På tal om support så spelade två killar in en video med Kuunkuiskaajats låt för några veckor sedan. Denna hyllningsvideo har setts av närmare 200.000 och givetvis har de fyra träffats här i Oslo: http://www.youtube.com/watch?v=AcCfWwj4WSo
I min filmproduktion ingår givetvis en intervju med killarna och den kan ni se här.Har ännu inte riktigt hunnit smälta att både Ryssland och Vitryssland gick vidare men med facit i hand så var det kanske inte så konstigt. Därmed inte sagt att deras låtar har blivt bättre.

Under den efterföljande presskonferenser drog också finalisterna sina startnummer. Nedanstående länder är i final och följande är utslagna: Estland, Lettland, Finland, Slovakien, Malta, Polen och FYRO Makedonien.


Bosnien & Herzegovina - startar som nr 6
Moldavien - startar som nr 4
Ryssland - startar som nr 20
Grekland - startar som nr 11
Portugal - startar som nr 23
Vitryssland - startar som nr 9
Serbien - startar som nr 8
Belgien - startar som nr 7
Albanien - startar som nr 15
Island - Startar som nr 16

För ovanlighetens skull verkar alla journalister i Sveriges största dags- och kvällspress vara överens. Semifinal 1 anses vara katastrofdålig. Trist att de måste vara eniga just i detta avseende. Det börjar lukta 70-talets anti-eurovisions hets. Uppenbarligen är det ”politiskt korrekt” att ogilla tävlingen. Är det verkligen så att alla tycker lika eller finns det ett bakomliggande syfte? Katastrofer säljer oftast bättre än positiva händelser i tidningarnas värld. Troligen en god orsak om någon. Att Bert Karlsson också tycker att tävlingen ska läggas ner är kanske mindre förvånande. Om Eurovisionen är så förskräcklig så kan jag rekommendera ett annat evenemang att bevaka framöver. Tattoomässa i mitten av maj.

Foto, video: Lilian, Roger

Inga kommentarer: