fredag 28 maj 2010

Farhågorna besannades - Sverige åkte ur Eurovision Song Contest

Det var idel molokna blickar och hängande axlar bland svenskarna igår och även bland många andra som verkligen unnade Anna Bergendahl en finalplats efter ett toppframträdande. Det hjälpte inte att publiken hade fått neonröda stavar att vifta med under uppträdandet. Efter detta känns det som att oddsen för Belgiens gitarrman, Tom Dice, har ökat.


Det var en ytterst svårtippad omgång och personligen hade jag en 50/50 chans för Anna. Danmark trodde jag skulle göra en "Kate Ryan" (= förhandsfavorit som floppar) men de fick till en helomvändning och från några katastrofdåliga rep är Chanée & N'evergreen i final. Bra jobbat! Den efterföljande lottningen ledde till att danskarna startar sist och det kan vara en stor fördel. Låten innan är Israel och det är ju en ballad. Ska vi besöka ett grannland även i nästa år? Inte omöjligt. Eftersom Sverige nu är utslaget så kommer nog många av de rösterna att hamna i Danmark.
Övriga svensklåtar, Irland och Azerbadjan, klarade sig också vidare. Grattis. Extra glad är jag för Irland eftersom de också hade en 50/50 chans.

Största överraskningarna var att Ukraina och Cypern tog sig vidare. Cyperns låt gillar jag men Ukraina är jag skeptiskt till även om Alyosha har en bra röst.


Låtar med glitterkläder verkar inte ha gått hem i år. Vare sig Litauens silvriga hotpants eller Schweiz guldiga frack. Inte heller umpa-bumpa och dansband i form av Slovenien och Holland.

Alla här väntar med spänning på röstningstalen som offentliggörs på söndag. Redan nu spekuleras det om att ett flertal länder har "köpt" sig juryröster i grannländer och att det är skivbolag och TV-kanaler som bestämt vem juryn ska rösta på. Om införandet av jury i semifinalerna verkligen bidragit till att förbättra utfallet återstår att se.

Foto: Lilian, Roger, Mike

Inga kommentarer: