lördag 13 mars 2010

Melodifestivalens osäkerhetsfaktorer

Nu vet vi snart svaret efter en 6 veckors transportsträcka. Vem ska Sverige skicka till Oslo? För majoriteten av svenska folket är detta slutet och man kommer inte att engagera sig i musiktävlingen förrän nästa års artister presenteras senhösten 2010. Detta är själva grundproblematiken. Majoriteten engagerar sig i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest blir enbart en legitim anledning till att producera Sveriges mest sedda program.


I kvällens röstningsprocedur kommer rösterna att fördelas 50/50 mellan jury och tv-tittare. 6 av 11 jurygrupper är utländska och kommer från Ryssland, Norge, Serbien, Frankrike, Grekland och Irland. Allt för att ge tv-tittaren en hint om hur Europa ser på vår tävling. När jury levererat sina röster kommer telefonslussarna vara öppna ytterligare 5 minuter så att folket får en chans att ta sitt förnuft tillfånga och justera sina röster. En idealistisk och visionär tanke som kan resultera i en kontrapunktisk antireaktion som att ”utlänningar ska minsann inte komma hit och bestämma hur vi röstar”. Jag hoppas det blir som SVT tänkt sig.

Ett intressant fenomen är att folket och kritikerkåren är eniga om sin favorit. Vad har hänt? Anna Bergendahl har lyckats med konststycket att appellera till dessa två grupperingar som oftast ser saker från helt olika horisonter. Hon har ledartröjan och är den mest nedladdade låten sedan två veckor tillbaka. Det gör mig tveksam till att hon vinner eftersom favoritskap kan värderas för högt och man väljer att låta bli att rösta eftersom alla ”andra” gör det. Möjligtvis är hon juryns favorit och det kan i så fall rädda hem segern.

Eftersom jag har mina egna visioner så hoppas jag att Eurovision Song Contest ska återta sin rättmätiga ledarställning och Melodifestivalen får vara den nationella, underhållande och välproducerade tävling den är. Därför vore det optimalt att introducera jurygrupper från början så att det finns möjlighet att påverka startfältet i finalen.

Må bästa låt vinna ikväll.

Foto: JP, Lilian, eurovision.tv

Inga kommentarer: