onsdag 17 mars 2010

Fler Oslo-bidrag är utsedda och ballad- och etno kvoterna är fyllda

Medan Sverige befann sig mitt inne i Melodifestivalsbubblan så pågick ett flertal finaler i Europa. Snart börjar startfältet vara fulltaligt. Vi saknar fortfarande Azerbaijans låt som ska framföras av Safura liksom Frankrikes bidrag och ingen verkar veta något om. 

I Ukraina har det uppstått en ytterst ovanlig situation.  Landet fick en ny regering  och ett av de första besluten som togs av nytillsatt TV-chefen vara att utlysa en ny nationell tävling. Det lutar åt med andra ord åt att Vasyl Lazarovich, som tidigare valts ut av den nationella TV bolaget, inte får åka och till helgen den nya uttagningen med 30 deltagare äga rum. Vasyl har inga planer på att ställa upp vilket man får förstå. Vilket antiklimax. Jag tycker synd om honom.

Med tanke på att de flesta bidrag är klara så är också årets trend tydlig. Eurovision Song Contest 2010 blir det stora balladåret och med flertalet etnolåtar. Gärna med en solist som håller sig under 20-sträcket.

Här är en resumé helgens vinnarbidrag.

Grekland
Efter strul med läckande bidrag, varav några hann diskvalificeras så blev det till slut Giorgos Alkaios & Friends som tog hel segern bland de sju bidragen. ”Opa” är mycket grekisk till sin karaktär på ett traditionellt vis med dramatiska utrop av Giorgos vänner. Framförs på grekiska och sticker helt klart ut. Just nu är den en av mina förhandsfavoriter. 
  
Israel
Harel Skaat hade blivit utsedd att representera landet. I söndags fick han framföra 4 låtar och via en kombinerad jury och telefonröstning valdes låten ”Milim” (= ”Words”). Ytterligare en låt som hamnar i balladfacket. Den framfördes i sin helhet på hebreiska och det återstår att se om detta ändras i Oslo. Israel har ju ofta framfört sina bidrag på kombinerad engelska - hebreiska.

Estland
Malcolm Lincoln & Manpower 4 vann Eesti Laul 2010 och låten “Siren”. En något ovanlig låt som känns  diffus och omöjlig att genrebestämmas. Kanske kan den kallas intressant. I fjol blev Urban Symphony sexa med vackra “Rändajad”   
Serbien
Serbien satsar på etniskt med Milan Sanković och “Ovo je Balkan” (This is the Balkans) Superblonda, androgyna Milan har en intensiv röst och backas upp av dansande kvinnor i folkdräkt. Får ni associationer till Goran Bregović så är det inte så konstig eftersom han fått i uppdrag att komponera de tre tävlande bidragen.

Storbritannien
Storbritannien fortsätter den inslagna linjen med utsedda låtskrivare. I fjol var det Sir Andrew Lloyd Webber och i år är det Pete Waterman och Mike Stock som fått uppdraget. 19-åriga Josh Dubovie vann tävlingen, som går under namnet ‘Your Country Needs You’. Omgående kom kritik mot låtens kvalité och kompositören har nu sagt att de ska omarbeta till Oslo. “That Sounds Good To Me” låter i mina öron som en typisk brittisk poplåt i mid-tempo men tydliga 80-tals influenser. Nu återstår att se var den landar efter omskrivningen.

Tyskland
18-åriga Lena Meyer-Landrut avgick som vinnare i ’Unser Star für Oslo’, en tävling som pågått i flertalet veckor och där 20 aspiranter deltagit. Expertjuryn hade ingen rösträtt och TV publiken röstade fram “Satellite” som vinnare - en låt i obestämbar genre. Lite åt Miss Li hållet. Kan kanske kallas intressant.

Bosnien & Herzegovina
Det nationella TV-bolaget har valt ut Vukašin Brajić som representant och i söndags framförde han sin låt ”Munja I Grom” (Lightning And Thunder), som närmast kan kallas hårdrocksballad.

Källa/foto: eurovision.tv, oikotimes.com, milanstankois.co.cc, ERT, Lena Meyer-Landrut FB

Inga kommentarer: