tisdag 30 mars 2010

Finland och Lettland: En personlig recension och mina tidigare favoriter

Finland: Kuunkuiskaajat: ”Työlki Ellää”. Startar som nr 5 i semifinal 1.
Susan och Johanna är vanligtvis medlemmar i folkmusikgruppen Värttinä. I Oslo ska de framföra sin låt på finska vilket jag tycker är bra. Det passar bidragets karaktär. Nackdelen är att omvärlden kommer att vricka tungan på titeln och duons namn. Här blandas finsk folkmusik med csardas.  Det är ritardandon, cimbalo, dragspel och två blonda tjejer med utstrålning. Årets instrument verkar bli dragspel och det märks tydligt i Työlki Ellää. Jag blir glad av låten och börjar omedvetet röra på sig. Det behövs en etno up-tempo låt som denna i finalen.
Medverkat i ESC: Sedan 1961 men ej åren 1970, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003
Bästa placering: 2006 då Lordi vann med ” Hard Rock Hallelujah”
Min personliga favorit: Om vi håller oss till 2000-talet så är det Laura med ”Addicted to you” från 2002. Från tidigare dato finns ett flertal såsom CatCat med ”Bye Bye Baby” från 1994, Monica Aspelund med ”Lapponia” från 1977.  Fredi and The Friends från 1976 åstadkom i det närmaste en Europeisk skandal med sin sexiga låt ”Pump-pump”. Those were the days - idag förstår vi inte vad som var så sexigt med att bumpa rumporna mot varandra. 


Lettland: Aisha ”What For?”. Startar som nr 6 i semifinal 1.
”What for are we living? Only Mister God knows”. Den till synes djupodlade texten i denna ballad backas upp av dragspel och en sångerska vars röst ständigt är på gränsen till falsksång. Egentligen är låten rätt okey men man borde ha valt en annan artist. Jag har inga förväntningar från ett live framträdande då det är knappt att Aisahs röst håller i en studioinspelning. Den är farligt nära att krackelera.
Medverkat i ESC: Sedan 2000
Bästa placering: 2002 Marie N vann med ”I Wanna”.  Eventuellt kan kjolbytet ha medverkat till segern.
Min personliga favorit: ”My Star” med Brainstorm från debutåret 2000.


Källa/foto: eurovision.tv, YLE

Inga kommentarer: