måndag 8 mars 2010

Ballader och retro-låtar bland Eurovision Song Contest bidragen

Det kommer att finns en uppsjö av ballader i Oslo och det krävs något extra för att sticka ut. Det känns som att många av bidragen är lite gammaldags till sin karaktär. Det kanske är som med modet i kristider. Man väljer det klassiska snitten. Det finns en återkommande retro-känsla bland många av Eurovisionslåtarna. Man verkar välja det säkra för det osäkra. Inget överdrivet. Solister istället för grupper.

I Portugals Festival da Canção vann ballad i lördags när Filipa Azevedo avgick som segrare med Há Dias Assim (There Are Days Like This). Här var inte juryn och publiken överens eftersom tittarna vill ha Catarina Pereira. Detta är en traditionell ballad i klassisk Eurovision stil. Popöst och med alla modulationer på plats. Filipa sjunger på portugisiska, som brukligt är.

I Rumänien tävlade 16 låtar direkt i en final. Paula Seling & Ovi vann med "Playing With Fire". Faktiskt ingen ballad utan en mid-tempo popåt där Paula och Ovi sitter och spelar på varsin sida av ett genomskinligt plexiglas piano. Udda konstruktion med två pianon i ett utförande (dock ej på denna bild).

Belgiska TV'n bestämde från början att det var Tom Dice som skulle representera landet. Låten presenterades i söndagens TV-program Eurosong 2010: een song voor Tom Dice! Den framfördes på engelska och heter “Me and My Guitar”. Tom har en riktigt bra röst och som titeln antyder är det melodiös gitarr-pop. Låten är lite i stil med fjolårets danska Brink, lite Ronan Keating, lite Daniel Poulter. Kan bli riktigt bra bland alla ballader.

I Moldavien vann Sunstroke Project & Olia Tira efter att både juryn och tv-tittarnas röster kommit fram till samma resultat. Sångerskan Olia har gjort flera försök för att komma till Eurovision ända sedan Moldavien kom med i tävlingen 2005. Denna gång gick det vägen med låten "Run away". En moderna uptempo-låt med vissa folkloristiska inslag även om flöjterna är utbytta mot saxofon.

Feminnem heter Kroatiens dam-trio som vann uttagningen i helgen. De har varit med en gång tidigare för Bosnien & Herzegovina 2005 (”Call Me”). Denhär gången tävlar trion för Kroatien med balladen "Lako Je Sve" (Everything is easy). Feminnem fick mest röster av både juryn och tv-tittarna.

“Lost and forgotten” heter Rysslands bidrag. Peter Nalitch music group har röstades fram bland 25 finalister under en tre timmars TV-show. Innan sändning figurerade rykten om att 2008 års vinnare Dima Bilan skulle delta igen. Men det var rykten och istället blev det operaliknade sång av Peter i något som måste kallas retro, både i framförande och musikstil. Man kan undra om de vaskat fram en gammal låt från Sopot-festivalen på 70-talet. Det är helt klart att Ryssland inte är intresserade av arrangera en Eurovisionsfestival 2011. Eller så blir det en skräll för 'back-to-the-Eurovision-roots'.


Även i Ukraina har det nationella TV-bolaget valt ut sin sångare. I lördags framförde Vasyl Lazarovych fem låtar som tittarna sedan fick rösta på. Det vinnande bidraget är en mycket romantisk ballad med den 'orginella' titeln ”I love you”. Texten på engelska och ukrainska. Vasyl har en skolad operaröst och har medverkat i musikaler. Och visst hörs det. Detta är trots allt en av de bättre balladerna jag hört i årets kommande ballad-orgie.


Källa/foto: eurovision.tv, RTP, paulaseling.ro, EEN, orange.md, HRT, last.fm, EBU, NRK

Inga kommentarer: