onsdag 24 februari 2010

Vad händer i Frankrike,Georgien och Turkiet


Frankrikes representant har blivit utsedd. Det är Jessy Matador som ska framföra "Allez! Ola! Olé!".
Sången har tydligen någon form av koppling till fotbolls-VM i Sydafrika inkommande sommar. Franska TV tror att låten kan bli en stor sommarhit ifall man kopplar ihop Eurovision med fotboll. Det är ju en ny vinkling. Ska bli intressant om det fungerar. Enligt de franska eurovision-fansen så kommer det att bli en katastrof.

Georgien hoppade av i fjol, mycket beroende på att de hade en del oklara kontroverser med Ryssland. Texten i deras låt var anti-Putin och det godkändes inte av arrangören EBU som vill hålla alla politiska antydningar borta från tävlingen- i den mån det går. I år är landet tillbaka med sångerskan och skådespelerskan Sopho Nizharadze. Det är däremot inte klart vilken sång hon ska framföra. Det får vi veta på lördag 27 februari. Georgien deltog första gången 2007 med Sopho och året därpå med Diana Gurtskaya. Båda gångerna har man tagit sig till final med hedersamma placeringar som 12 och 11. I år blir det tredje försöket. Jag måste också få inflika att en av de bästa tillställningar jag deltagit i var Georgiens party i Helsingfors 2007. Vill bara påpeka att vinets ursprungsland är Georgien och självklart fanns där ett specialvin för Sopho!

Turkiet är en verklig ”stormakt” i Eurovision-sammanhang. I år har man valt gruppen Manga, som ska framföra tre bidrag, egna kompositioner, och de ska sjungas på turkiska och engelska. I slutet av februari bestämmer en jury vilken av sångerna som ska kvalitetssäkras för att framföras i Oslo. Då är det engelska språket som gäller. Turkiet har ju en historik som tål att försvaras. Sertab vann med ”Everyway That I Can” 2004 och ifjol blev Hadise och ”Düm Tek Tek” fyra.

Källa/foto: oikotimes.com, eurovision.tv

Inga kommentarer: