torsdag 18 februari 2010

Inga lusekofter, troll, vikinghjelmer i Eurovision Song Contest 2010

Norrmännen har lovat att det inte blir några ” Ola med lusekofter, troll, vikinghjelmer, tusser, fjord eller fjell” i Eurovision Song Contest. Tydligen har Svante Stockselius, ordförande i EBU’s referensgrupp, haft ett finger med i spelet. Tack Svante. Värdlandet brukar ju ta tillfället i akt att marknadsföra sina specialiteter i ”vykorten” som visas mellan låtarna. Vad Norge nu ska satsa på vet vi inte. Det är också oklart vem som ska få äran att vara värdar. Där är jag inte orolig för allt kan bli bättre än de ryska värdparen vi fick uppleva i Moskva. Jag tror att NRK kommer att satsa på kompetens och inte bara på ett fagert utseende. Den 22 mars ska det visst komma ett besked i saken.


Bekräftat är däremot att den officiella öppningsfesten blir 23 maj i Oslo Rådhus och då är det Fabian Stang som får vara värd i egenskap på Oslos kommunordförande. NRK har lovat stå för underhållning och kulinariska inslag för ca 2000 inbjudna gäster. Det lär bli den största festen någonsin i Rådhuset. Det ska bli kul!

Hur går det i Melodifestivalscirkusen nu när vi börjar närma oss halvlek? Antalet TV-tittare är någorlunda intakt jämfört med ifjol men telefonröstningen har sjunkit med ca 40 procent. Jag undrar hur mycket som beror på allmän ekonomisk åtstramning. Eller på att folk tröttnat på allt röstande. Eller ett allmänt minskat intresse för Melodifestivalen. Kanske en kombination. SVT själva tror att det beror på att konceptet ändrats i år. Man har tagit bort duell-upplägget, om nu någon kommer ihåg det från ifjol. Dessutom går ju bidraget som fått mest röster vidare till finalen redan från början och det gör säkert att många tittare stänger av mobilen.
 
SVT har problem med alla YouTube videos som ligger ute. Ingen av finallåtarna får spelas förrän efter fjärde och sista delfinalen 27 februari. Anledningen till detta är upphovsrättsliga skäl och att ingen låt skall få ett större genomslag än någon annan. Känns som Davids kamp mot Goliat trots att SVT tillsatt extra folk som bara letar låtar på nätet och kontaktar olika sajter.

(Källa/foto: Expressen, SVT, Aftenposten)

Inga kommentarer: