fredag 26 februari 2010

Skidåkningshotet mot Melodifestivalen är avvärjt

Vitrysslands nationella tv-kanal BTRC har bekräftat att de skickar ett band med namnet ”3+2” till Oslo. Låten heter "Far Away" och som gruppnamnet antyder består gruppen av fem medlemmar. Låten har utsetts ut av en jury som totalt hade 41 bidrag att välja mellan. I fjol representerades landet av blonda sockkillen Petr Elfimov som inte tog sig vidare till finalomgången med låten ”Eyes That Never Lie”.

Största hotet mot lördagens deltävling i Melodifestivalen är avvärjt. SVT anpassar låtarnas framförande till Charlotte Kallas skidåkning. Enligt ursprunglig tidtabell skulle Peter Jöback, med startnummer 10, krockat med Kallas start i längdskidåkning. Nu tar man det säkra för det osäkra och stuvar om i programmet så att tittarna inte missar Jöback. Med tanke på hans startnummer så drar jag slutsatsen att SVT gärna vill ha med honom i Globen.

Du kan lyssna på 1 minuters snuttar av låtarna här:
http://svt.se/2.123451/1.1870509/tjuvlyssna_pa_bidragen?lid=puff_1870509&lpos=rubrik
Startordning i Malmö:
1. Sibel - ”Stop”
Upphovsmän: Mikaela Stenström, Dimitri Stassos
Sibel inleder sitt nummer med att landa på scenen i en burliknande pjäs som går under namnet ”dödsringen”. Av alla 32 bidragen så är det här Melodifestivalens mesta uptempo-låt. Bra refräng och jag hoppas att det räcker för att ta tävlingens charmigaste artist till finalen.


2. Py Bäckman – ”Magisk stjärna”
Upphovsmän: Py Bäckman (musik, text), Micke Wennborn (musik)
Py är årets mest rutinerade artist och hon har faktiskt vunnit en gång – som kompositör av ”Stad i Ljus” med Tommy Körberg 1988. Här sjunger hon själv i ett avskalat framträdande där munspelet på slutet verkar vara det mest som händer. Låten går rätt spårlöst förbi och det finns ingen magik som kan föra den vidare.


3. NEO – ”Human Frontier”
Upphovsmän: Anneli Axelsson, Tobias Jonsson
Ta Mika och gör en copy-paste. Som alltid blir kopian aldrig lika bra som originalet, men jag tycker ändå att NEO’s låt är okey. Han är charmig och sjunger han dessutom bra när det gäller så kanske detta kan bli kvällens skräll.4. Lovestoned – ”Thursdays”
Upphovsmän: Peter Boström (musik), Thomas G:son (musik), Sharon Vaughn (text)
Lovestoned = 2 tjejer och 2 killar. Tempot är mittemellan och så känns hela låten. Verkar oklart vilken genre man ska förlita sig på. Det är lite Ace of Base feeling, en dos av sentimentala dragspelsinslag, lite stämsång osv. De rutinerade upphovsmännen borde bädda för en viss framgång men dessvärre betvivlar jag någon större succé.


5. Anna Bergendahl - ”This Is My Life”
Upphovsmän: Bobby Ljunggren (musik), Kristian Lagerström (text)
Trots det lilla jag hört av denna ballad så är jag imponerad av Annas röst som både är speciell och har substans. Det här känns som kvällens mest svårtippade bidrag. Allt kan hända och jag hoppas på det bästa.6. Pernilla Wahlgren – ”Jag vill om du vågar”
Upphovsmän: Pontus Assarsson (text & musik), Daniel Barkman (text), Jörgen Ringqvist (text & musik)
Traditionella schlagerlåtar är bristvara i år. Man blir glatt överraskad när en sådan plötsligt dyker upp. Pernilla leverera en glad, klämkäck uptempo dänga och det är paljetter och fläkt och hela rubbet. För många är detta en typisk låt som personifierar fenomenet Melodifestivalen. Därför kommer Pernilla helt klart att plocka röster. Återstår att se om det blir final direkt eller andra chansen. Det är 25 år sedan Pernilla vann med ”Piccadilly Circus”.


7. Noll disciplin – ”Idiot”
Upphovsmän: Per Aldeheim, Niklas Jarl
En av dessa utfyllnadslåtar som ska bredda Melodifestivalens utbud. Den kategoriseras som ”skatepunk”. Det är bra att testa nya grepp men i fortsättningen tycker jag att just denhär musikstilen kan tävla i nåt annat forum.8. Peter Jöback – ”Hollow”
Upphovsmän: Anders Hansson, Fredrik Kempe
Typisk Jöback-ballad i Kempe-stil. En av förhandsfavoriterna om nu inte skiddrottningen tar över i SVT kanal 2. Jag förstår att folk gillar detta men jag tycker dessa musikalpastischer är SÅ tråkiga. Dessutom har Kempe redan vunnit med en likadan låt i Norge. Det borde räcka.

Källa/foto: SVT, eurovision.tv, ONT

Inga kommentarer: