torsdag 11 februari 2010

Irland satsar starkt i årets Eurovision Song Contest

Irland har presenterat startfältet i sin nationella uttagning och det verkar mer seriöst än på länge. Irland är det mest framgångsrika landet i Eurovision Song Contest’s historia med hela sju vinster. De senaste åren har framgångarna lyst med sin frånvaro men nu tyder allt på att man vill återta sin tidigare topposition. En jury under ledning av vinnaren Linda Martin (1992) har vaskat fram fem intressanta låtar.

En av låtarna framförs av vinnaren från 1993, Niamh Kavanagh (”In Your Eyes”). Nu är hon tillbaka i årets uttagning med en sång som heter ”It’s For You” Tre av fyra låtskrivare bakom detta bidrag har svenskklingande namn: Mårten Eriksson, Jonas Gladnikof och Lina Eriksson. Jonas har tidigare skrivit låtar till Bulgarien och Litauen och var även involverad i fjolårets irländska låt. Lina och Mårten Eriksson är också rutinerade låtskrivare och ligger bakom en massa Melodifestivalslåtar ("I lågornas sken" med Nordman 2008, "Sweet Kisses In The Moonlight" med Torleifs 2009 m.fl.). I årets MF åstadkom de en hel del rabalder med sitt bidrag ”Åt Helvete För Sent”. Låten var antagen men blev diskvalificerad eftersom kompositörerna och SVT inte kunde enas om artisten.

En annan intressant artist är Mikey Graham från Boyzone som är medkompositör och även framför låten ”Baby Nothing's Wrong". Det tål också nämnas att ESC-veteranen Ralph ”Ein Bißchen Frieden” Siegel är involverad i en av låtarna. Allt tyder på att Irland bestämt sig för revansch och lämnat fågelfä och dylikt trams från 2008 bakom sig! Irelande Douze Points.

Följande låtar tävlar i finalen 5 mars. Vinnare utses av en jury samt telefonröster (50/50):

Leanne Moore - "Does Heaven Need Much More?" (komponerad av Tommy Moran & John Waters)
Monice (Monika Ivkic) - "Fashion Queen" (komponerad av Marc Paelinck & Mathias Strasser)
Lee Bradshaw"River Of Silence" (komponerad av Ralph Siegel, John O'Flynn & José Santana)
Mikey Graham"Baby Nothing's Wrong" (komponerad av Michael Graham, Scott Newman & Yann O'Brien)
Niamh Kavanagh"It's For You" (komponerad av Niall Mooney, Mårten Eriksson,Jonas Gladnikof & Lina Eriksson)

Senast Irland vann var 1996 med Eimear Quinn och ”The Voice”(Källa/foto: RTÉ, eurovision.tv, oikotimes.com)

Inga kommentarer: