tisdag 9 februari 2010

Svenskar hjälper Azerbajdzjan till framgång i Eurovision Song Contest 2010

3 miljoner såg Melodifestivalens första semifinal i Örnsköldsvik och då har man inte räknat med de som sett programmet i grannländerna och via webben. Ca 450.000 tittare valde att rösta. Media har mestadels lovordat den ena delen av programledartrion - Hollywood-hunken Dolph Lundgren. Det är intressant hur vindarna vänder. Ingen har varit speciellt intresserad av denna action-hjälte tidigare. Har man yttrat nåt så har det varit i nedlåtande ordalag eller så har det berört hans tidigare förhållande med sångerskan Grace Jones. Först vid uppnådd medelålder blir han alltså profet i eget land.

Nu närmar sig semifinal 2 i Sandviken och startfältet känns blekt men jag kan ha fel. Mina förhoppningar på bidragen och artisterna i Örnsköldsvik var höga och jag blev dessvärre besviken. Ingen av låtarna nådde upp till samma nivå som t.ex. bidragen i Danmark och på Island.

Det mest spännande med Sandviken blir att se hur det går för årets nykomling, Web-jokern, dvs. MiSt. MiSt består av Mia Terngård och Stefan Lebert och de backas upp av dansbandet Highlighs. Har ni sett TV-programmet Dansbandkampen så kanske ni vet vilka de är.

Kommer ni ihåg Azerbajdzjans låt i Moskva som framfördes av AySel och Arash? Deras bidrag ”Always” vari mångt och mycket en svenskproduktion och sångaren Arash är ju också svensk sedan barnsben. Även i år kommer landet att få svensk-hjälp av ett antal musiker- och näringslivstoppar. Bl.a. av Idol-jury-medlemmen Anders Bagge som ska producera den kommande vinnarens album. Enligt Aftonbladet ingår också ett ”träningsläger” på 6 veckor med sång- och danslektioner, medieträning och språkstudier i engelska. Finalen i Baku hålls den 25 februari. Jag håller tummarna för att det blir en vinst för landet i Oslo. En resa till Azerbajdzjan står högt på min önskelista.


(Källa/foto: Aftonbladet, TuneRights, EBU. Foto Arash&Lilian är taget av Roger)

1 kommentar:

musayev sa...

Hej Lilian.Inte du,men vet inte varför många blir så förvånad att många hjälper Azerbajdzjan. Och Bagge kommer att vara med. En sånt olja magnat som Alfred Nobel har satsat för Azerbajdzjan. Och ni vet väl resultaten. Efter Azerbajdzjan, han blev känd som Alfred Nobel, mina vän. Han var välkommen till Azerbajdzjan precis som alla andra svenskar. Ska bara önska lycka till honom och till alla andra.