söndag 14 februari 2010

Behövs det kvotering i Melodifestivalen framöver?

I efterdyningar av Melodifestivalen denna Alla Hjärtans Dag, så reflekterar jag över är att vi har 4 charmigt kortväxta killar i finalen. Börjar undra om det ett kvalificeringskrav. Skulle denna trend hålla i sig så kanske Melodifestivalen får inkludera kvotering i röstningsprocessen. Det räcker inte längre med en breddning av tävlingens musikstilar. Innan någon protesterar så medger jag att jag kanske drar förhastade slutsatser. Sverige har ju haft kvinnlig fägring i Eurovision de senaste två åren i form av Perrelli och Ernman. Det återstår två delfinaler och mycket kan hända men glöm inte Peter Jöback i deltävling 4.

En snabb scanning bland kommentarer efter gårdagens Melodifest i Sandviken resulterar i förundran över att inte Kalle Moreaus & Orsa Spelmän gick raka spåret till Globen. Jag kan inte annat än hålla med trots att denna typ av klämkäck folkmusik inte är nåt jag suktar efter.

Störst drama blev det för Eric "the Manboy” som höll på att bli diskvalificerad direkt efter sändning när han i yrseln över sin vinst började sjunga på sin låt inför fullsatt arena. Helt förbjudet enligt SVT:s regelverk. Låten får inte höras eller spelas innan det är dags för finalveckan. Stackars pojke men Christer Björkman och SVT valde att se mellan fingrarna med fadäsen. Eftersom detta är en inlag i Expressen så kan jag inte garantera anslaget i "dramat"......

Andreas Johnsons comeback känns nog som en revansch efter hans duettfiasko med Carola för två år sedan. Web-jokern Highlights & MiSt gjorde ett gott jobb. Kontentan av deltävlingen är att två traditionella bidrag är klara för Globen, trots all ansträngning med att bredda festivalen. I Örebro kommer jag att hålla några extra tummar för Pauline och ”Sucker For Love”.

Hanna Lindberg försökte "Manipulate" med sin sexchock men hon åkte ut i alla fall:Igår hade Litauen sin första deltävling av tre. Fjolårets Litauiska representant Sasha Song var en av 11 deltagare och lyckade även i år ta sig vidare till finalen 4 mars.

Klara för finalen är: Sasha Song & "Nora: Say 'yes' to life"
Aiste Pilvelyte: “Melancoli”
Monika Linkyte: “Give away”

Tro inte att det går att slå sig till ro och invänta nästa lördags deltävling i Melodifestivalen. Nu är det bara att sikta söderut för idag söndag har Polen och Armenien sina nationella uttagningar. Båda är spännande och Armenien tål att hålla ett extra öga, och öra, på. Det har nått några ypperliga placeringar under de fyra år som landet deltagit i ESC.

(Källa/foto: Eurovision.tv; SVT; Expressen, Oikotimes.com)

Inga kommentarer: