söndag 28 februari 2010

En Grekiska TV-såpa med läckande bidrag.

Grekland har publicerat sina Oslo-kandidater. Mina favoriter såhär långt är Christos Hatzinasios’ "Illusion" och Giorgos Karadimos’ "Polemao". Jag ger ett extra plus till Giorgos eftersom han sjunger på grekiska. Jag är trots allt en hängiven fan av landets musik, på grekiska.

Uttagning i den grekiska nationella uttagningen verkar vara en härva av konstigheter och mystiskt läckande låtar. Jag börjar nästa tro att det är ett symtomatiskt agerande som hänger samman med oredan i det övriga samhället. Eleftheria Eleftheriou diskvalificerats för några dagar sedan på grund av läckage, trots att hon var förhandsfavorit. I samma veva så sades det att övriga låtar också kommer att läcka i förtid. I det läget valde ERT att släppa bidragen till allmänheten för att undvika nya skandaler. Det betyder att det nu finns sju låtar kvar som slåss om Oslo-biljetter. Finalen hålls den 12 mars.

Här kan du lyssna på låtarna:
http://eurovision.ert.gr/el/eurovision-song-contest-2010/diorganosi/00333-eurovision-2010-oi-ellinikes-ypopsifiotites
1. Christos Hatzinasios- "Illusion"
2. Sunny Baltzi & Second Skin - "Game of Life"
3. Manos Pyrovolakis - "I Kivotos tou Noe" (Noah's Ark)
4. Giorgos Alkaios and Friends - "Opa"
5. Giorgos Karadimos - "Polemao" (Fight)
6. Melisses - "Kinezos" (Chinese)
7. Emigré - "Touch Me Deep Inside"

I Lettland vann Aisha med "What For” som också är en ballad med dragspelskomp. Börjar tro att dragspel är det mest frekventa instrumentet i årets tävling, Återstår att se om Aisha’s sång kommer att tilltala publiken bättre är fjolårets Intars Busulis eller tidigare förekommande pirater och herrar i hög hatt som sjunger opera på taskig italienska. 2002 vann Marie N efter att hon genomfört ett klädbyte i “I Wanna”.

I Georgien bestämde man redan i januari att Sopho Nizharadze ska framför landets bidrag. Nu har man också valt låt och det blev den vackra balladen “Shine” som är skriven med norsk hjälp av Hanne Sørvaag, Harry Sommerdahl och Christian Leuzzi. Georgien tog en paus i fjol efter kontroverser i samband med en politisk anspelning i deras
utvalda bidrag.

Slovakiens låt "Horehronie" som sjungs av Kristina hotas av diskvalificerning på grund av plagiat, dagen efter att den vunnit. Horehronie är en region i centrala Slovakien som besjungs i denna etno-poplåt. Tidigare indikationer om plagiat brukar mest vara tomma hotelser. Vi får se hur det här fallet utvecklar sig.


Källa/Foto: ERT, eurovision.tv, oikotimes.com, LAT, STV

Inga kommentarer: