lördag 9 januari 2010

Norge satsar på black metal och Eurovision-veteran


Det börjar bli stressigt värre nu med alla nationella delfinaler som kommit igång.
I går fredag tryckte årets värdland, Norge, på startknappen.

Norge har 3 semifinaler, ett uppsamlingsheat typ 2:a chansen och sedan en final som går av stapeln 6 februari i Oslo. Två från varje semifinal går direkt till finalen och två till andra chansen.

Inte helt oväntat tog sig ESC-veteranen Maria Haukaas Storeng galant vidare med låten ”You make my day”. Hon tog Norge till en 5:e placering i Belgrad 2008. I fjol tävlande hon i svenska Melodifestivalen tillsammans med Anna Sahlene men de tog sig inte till finalen.

Norge skrev också festivalhistoria igår i och med att death/black metal bandet Keep of Kalessin gick raka spåret till finalen. Det är första gången som Norge har rock av detta tunga slag i en Melodi Grand Prix final. Trondheimbandet bildades 1993 och själva kallar de sin musik "Epic Extreme Metal". Deras bidrag heter ”The Dragontower”. Bjørn Johan Muri och Gaute Ormåsen får en andra chans ’Siste Sjanse’ i Sarpsborg.

I kväll kör Island igång med sin första semifinal. Det lär vara många ballader som hoppas på samma framgång som Yohannas i Moskva.

Foton: NRK, OGAE Greece

1 kommentar:

Pierre sa...

Mitt första besök här, kul att hitta fler schlagerbloggkollegor!