torsdag 21 januari 2010

Dags för tredje och sista semifinalen i Finska Euroviisut

På fredag avgörs vilka tre bidrag som får de sista finalplatserna. Men med tre låtar från tre semifinaler har man nio bidrag och en final ska ju traditionellt innehålla 10. Därför har en jury fått i uppdrag att välja ut en av de utslagna låtar som får en andra chans i final den 30 januari. Det som oroar mig mest är att det inte finns någon jury i finalen. Det kommer enbart att vara folkets röster somm avgör. Och det kan sluta hur som helst. Personligen så är mitt värsta scenario ifall Eläkeläiset med sin humppa-låt vinner. I det fallet är det bra att ha dubbla nationaliteter.

1. MARIA LUND - "Sydän ymmärtää"
Musik: Valtteri Tynkkynen
Text: Maria Lund, Heikki Salo
Arrangemang: Valtteri Tynkkynen, Vesa Hyrskykari, Hannu Sormunen

Maria Lund blev känd för den finländska TV-publiken när hon vann Tanssi tähtien kanssa, dvs Let's Dance. Hon har haft ett antal hits under året tack vare sitt album "Ajan sävel" som hittills sålt i över 20.000 exemplar. Maria turnerar också landet runt med gruppen The Aristocrats, som spelar en form av 40-50-tals swing på finska. Marias image ger också associationer till filmstjärnor från dessa årtionden.
(foto: www.marialund.fi)

2. OSMO IKONEN - "Heaven or hell"
Musik: Osmo Ikonen
Text: Osmo Ikonen
Arrangemang: Osmo Ikonen

Osmo Ikonen är cellisten som gör ett nytt försök att ta sig till Eurovision Song Contest. I fjol var det ytterst nära att han lyckades eftersom han blev tvåa med gruppen Signmark. I den gruppen medverkade även den döve rapparen Marko Vuoriheimo. ”Heaven or hell” är en pop-r’n’b-låt och givetvis hans egen komposition. Hans debutalbum "Stories from within" kom 2008.
(foto: www.vangoghrecords.com)

3. KUUNKUISKAJAT - "Työlki ellää"
Musik: Timo Kiiskinen
Text: Timo Kiiskinen
Arrangemang: Susan Aho, Johanna Virtanen, Tom Nyman, Jetro Vainio
”Kuunkuiskajat” betyder De som viskar åt månen och framförs av duon Susan Aho och Johanna Virtanen. De är i vanliga fall sångerskor i folkmusikgruppen Värttinä. Deras låt innehåller både folkmusik och balkaninslag med både violiner och dragspel. Det är tillika stämsång och tempoväxlingar. Duons favoriter och förebilder sägs vara finsk årgångsschlager och gärna med Harmony Sisters eller Laila Kinnunen.
(foto: myspace.com)

4. LINN - "Fatal moment"
Musik: Sebastian Holmgård
Text: Sebastian Holmgård, Linn Nygård
Arrangemang: Sebastian Holmgård

Linn Nygård är endast 17 år och hör hemma i det svensktalande Österbotten. Hon har representerat Finland i Junior MGP 2007, i sällskap med förra veckas Sister Twister. Linn framförde då en låt som hette "En liten önskan" och kom på fjärde plats. Efter detta har det blivit både en singel och en video. ”Fatal moment” är ett av årets tre web-bidrag. Detta är första samarbetet mellan Linn och Sebastian Holmgård och deras rockinfluerade låt får säkert många att associera till Hanna Pakarinens ”Leave Me Alone” från 2007.
(foto: www.stationen.fi)

5. ELÄKELÄISET - "Hulluna humpasta"
Musik: Kristian Voutilainen, Onni Waris
Text: Onni Waris
Arrangemang: Eläkeläiset, Ensio Hienonen

Gruppen Eläkeläiset betyder Pensionärerna och startade som ett skämt på 90-talet. Gruppen fick oanade framgångar och skämtet verkar bli både långvarigt och beständigt . Gruppen har specialiserat sig på att framföra rockklassiker i finsk humppa-tappning. Humppa är en finsk dansstil som slog igenom på 50-talet. Influenserna sägs vara den musik som spelade på tyskarnas Oktoberfester (oom-pa-pa). Det kanske är förklaringen till att Eläkeläiset är framgångsrika i Tyskland. Tro det eller ej men ”Hulluna humpasta” sägs ha störst vinstchans i den finska finalen. Alltså räknar de kallt med att klara sig vidare på fredag. Personligen måste jag säga att det vore allt annat än önskvärt att få en repris av Estlands pajasgrupp Kreisiraadio från 2008.
(foto: www.humppa.com)

Lyssna på låtarna:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=1001

Source: www.yle.fi

Inga kommentarer: