fredag 22 januari 2010

Finlands finalister klara i Euroviisut


Mitt önskade mirakel inträffade inte! Pajas-gruppen Eläkeläiset gick tyvärr vidare från semifinal 3 till final. Tråkigt nog gick inte Osmo Ikonen vidare. Han hade kvällens enda låt med internationell touch.
Kvällens stor överraskning var att web-jokern Linn, med låten ”Fatal Moment” tog sig vidare. Det trodde jag definitivt inte och det är en ytterst tveksam finallåt. Faktum är att det nu finns tre Österbottniska, finlandssvenska bidrag i finalen. Förutom Linn Nygård även Sister Twister och Nina Lassander. Dethär betyder troligtvis att samtliga tre bidrag kommer att floppa eftersom de delvis kommer att slåss om samma röster. Nina Lassander är den som bör klara sig bäst då låt och framförande håller en hög klass men det räcker knappast hela vägen till Oslo.


Kvällens tredje finallåt blev något överraskande zigenarinspirerade låten "Työlki ellää" med duon Kuunkuiskajat. Det kanske var barfota framträdandet i kombination med dragspelet som lockade till sig röster.Finska juryns val blev Maria Lund med ”Sydän ymmärtää" och hon blir finalens tionde tävlande. Märkligt att hon inte tog sig vidare på eget bevåg. Hon är helt klart den stiligaste av samtliga finalister men det är tveksamt om det räcker till en vinst nästa lördag.


Nu återstår att se vad som sker om en vecka. Jag kan konstatera att 5 av 10 bidrag är på finska. Min gissning är att det står mellan Amadeus och Eläkeläiset. Jag hoppas jag har fel eftersom båda låtarna torde vara chanslösa i Oslo. Eftersom hoppet är det sista som överger människan så står mitt hopp till favoriten Heli Kajo. Alla inputs som jag fått från folk utanför Finland anser att Heli är den enda rättmätiga vinnare ifall Finland ska ha en chans att kvalificera sig till final i Oslo.

Nu är det dock så att det är Finlands TV-tittare som avgör och folkets smak är outgrundligt. Det hade känts betydligt tryggare om det funnits en jury med i bilden.
Bidragen som är med i Euroviisut finalen är:
LINN - Fatal Moment
ELÄKELÄISET - Hulluna humpasta
KUUNKUISKAAJAT - Työlki ellää
AMADEUS - Anastacia
ANTTI KLEEMOLA - Sun puolella
HELI KAJO - Annankadun kulmassa
NINA LASSANDER - Cider Hill
PENTTI HIETANEN - Il mondo è qui
SISTER TWISTER - Love at first sight
MARIA LUND - Sydän ymmärtää

(source/foto: YLE)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag hoppas och tror att Nina har stor chans att vinna finalen.. Enligt min smak är hennes låt den enda vi kunde placera oss bra med i Oslo.. Att skicka dit en finsk låt skulle bli en total flopp!