onsdag 13 januari 2010

Spännande artister och låtskrivare i Danmarks Melodi Grand Prix


Danmark är det enda Nordiska landet som inte hemfallit åt semifinaler i det oändliga. Desto viktigare är det då att hitta 10 artister och låtskrivare som håller hög klass. Svaret vet vi den 6 februari då finalen går av stapeln i Gigantium arena i Aalborg. Tre av låtarna är wildcards, handplockade av arrangören medan resterande sju har valts ut bland de 562 inskickade låtarna.

Ronan Keating är tillbaka som kompositör även i år. Själv hoppas jag givetvis på en lika bra låt även denna gång - i klass med fjolårets “Believe Again”, som Brinck sjöng med bravur. Välkända svenska namn dyker också upp - ingen har väl missat att Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson har en gedigen Melodifestival-katalog.


1. Bryan Rice(Wildcard) – "Breathing":
En en emotionell, up-tempo pop-ballad skriven av Peter Bjørnskov. Enligt Bryan får den flickornas hjärtan att smälta och vuxna rörs till tårar. Hmmm - jag undrar om Bryan missat att det är minst lika viktigt att får pojkhjärtan att vekna.

2. Joakim Tranberg – "All About A Girl":
Detta är Ronan Keatings andra försök i MGP i samarbete med danska låtskrivarna Lars Halvor och Martin Larsson. Sångaren Joakim Tranberg är mest känd som skådespelare. Låten karaktäriseras som en glad popsång med jazz influenser. Kan bli min favorit - jazzinfluenser är nåt jag är svag för.

3. MariaMatilde Band – "Panik!":
Maria Sejer och Matilde Kühl är både kompositör och artister. Detta är en av de två låtar som framförs på danska. En up-tempo låt som handlar om att gripas av panik över alla förväntningar på livet. Detdär med att hitta den rätta, barn eller inte barn osv. Jag känner redan nu att "Panik!" är ingen låt för mig!

4. Simone – "How Will I Know":
Simone sjunger en ballad specialskriven för henne av rutinerade kompositören Jacob Launbjerg. Låten beskrivs som kraftfull och det varnas för gåshud. Simone kanske är en av många som försöker kopiera Isländska Yohannas koncept från i fjol.

5. Jens Marni – "Gloria":
Noam Halby, Svend Gudiksen och Johannes Jørgensen heter låtskrivarna och framförandet görs av Färöiska rocksångaren Jens Marni. Han kan stoltsera med att varit försångare till Bryan Adams. Mycke trummor och gitarrer är att vänta i detta bidrag som beskrivs som "collage-rock". Jag känner en antydan till skepsis mot ett sådant epitet!
6. Chanée & N'evergreen – "In A Moment Like This":
Thomas G:son, Erik Bernholm och Henrik Sethsson är kompositörerena och då blir man inte förvånad över att låten sägs ha influenser av Tina Turner och ABBA. Det luktar schlager-varning. Artisterna heter Tomas N'evergreen och Christina Chanee. Tomas är en kändis i Ryssland, där han numera bor. Han tog sig till final i den ryska uttagningen 2009.

7. Kaya Brüel (Wildcard) – "Only Tonight":
Kaya är kompositör och sångerska. Bidraget handlar om ouppnåelig kärlek och är en popsång med inslag av tango och producerad i en modern Club Dance stil.
Kaya har en position att försvara - hennes mormor Birgit Brüel representerade Danmark i Eurovision 1965 med låten “For Din Skyld”.

8. Thomas Barsøe – "Just Like Rain":
Ytterligare en låt skriven en svensk-trio. Denna gång Thomas Karlsson, Joakim Övrenius och Patric Jonsson. Detta anses vara är en feel-good-låt med en catchy refräng och alla kan sjunga med. Månne detta är schlager-låt nr två i uttagningen?
Pop-soul sångaren Thomas är framgångsrik i Asien coh den förste dansk som toppat album- och singellistan i Japan.

9. Sukkerchok (Wildcard) – "Kæmper For Kærlighed":
Up-tempo, discolåt som sjungs på danska. Gäsp! Det är andra försöket i MGP för tjej-trion Kat, Inez och Malene. 2009 nådde de en tredje placering med "Det'det". Låtskrivare är Lasse Lindorff, Martin Michael Larsson och Lise Cabble.

10. Silas & Kat – "Come Come Run Away":
Katrine Thisted är sångerska i bandet The Kat. Silas Holst är professionell dansare som nu ska testa sin röstförmåga innan han satsar på en av huvudrollerna i danska uppsättningen av Mamma Mia under 2010. Det torde vara förklaringen till varför denna rock'n'roll låt ska innehålla show-inslag. I övrigt är det ingen happy-ending låt som Lise Cabble och Simon Munk åstadkommit. Här handlar det om olycklig kärlek á la Romeo & Julia.

(foto: DR/pressefotos)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hittade precis till din blogg. älskar den. fortsätt i samma goda form!!

Anonym sa...

bra recensioner av eurovision låtarna.

Anonym sa...

du är bäst..

Anonym sa...

jag tror personligen att eurovision skulle må bra av att gå till nåt väst-europeisk land.. förutom de nordiska länderna...

typ belgien,frankrike,spanien,portugal storbritannien osv osv.. så vi kan få upp intresset därifrån lite till..

skule själv tycka det var lite kul om israel fick vinna igen..så vi fick åka långt 2011