måndag 18 januari 2010

Nytt röstningsförfarande i Melodifestivalen

”Branschfolket rasar”. ”Desperat och onödigt”. ”Statusen sjunker”. ”Svenska folket ska få bestämma”. Detta är några axplock från helgens tidningar angående SVT’s nya röstningsregler inför Melodifestivalen 2010.


I finalen så räknas 50% av rösterna enligt tittarnas val och 50% enlig de 11 jurygrupperna. Tidigare har jurygrupperna representerats av 11 svenska städer men i år är det enbart 5 städer som får rösta (Luleå, Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö) medan övriga 6 jurygrupper kommer från andra Europeiska länder. Allt för att Sverige ska ha en bättre chans i Oslo, enligt SVT. Gissa om de strukna städerna Sundsvall, Falun, Örebro, Karlstad, Norrköping och Växjö är sura. Det talas om centralisering fasoner inom SVT, för vi ska inte glömma bort att detta inte enbart är en glad och trevlig musiktävling som engagerar halva Sveriges befolkning. Det är också lokalpolitik och det kräver sin rättvisa. (bild: Aftonbladet)

Nationaliteten på de sex Europeiska jurygrupperna är inte offentliggjorda ännu men de ska representera olika regioner och musiksmaker enligt SVT. Thomas Hall är projektledare för Melodifestivalen och han säger att ”vi har uppfattat det som att våra svenska tittare tycker det är viktigt hur det går i Eurovision Song Contest”. Jag hoppas han har rätt. Jag tycker att han har rätt. Synd bara att jurygrupperna får rösta i finalen – det hade känts ännu bättre om de också fått rösta i semifinalerna och andra chanser. Reglerna i år, liksom tidigare, innebär ju att det trots allt är tittarna som bestämmer vilka 10 låtar som hamnar i finalen. Då har redan 22, kanske bättre lämpade låtar, röstats bort.

Många anser ju att Melodifestivalen är roligast och viktigast medan man kan strunta i Eurovision Song Contest. I så fall skulle man enbart kunna ha en egen svensk tävling men hur kul är det egentligen? Drivkraften och belöningen för de tävlande är trots allt att få delta i ett större sammanhang och tävla mot ett 30-tal andra nationaliteter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt!! Äntligen lite vettiga nya regler. Örebrö och Karlstad ?! nä dom har gjort sitt....Nu är det dags att rensa lite och se till att även Sverige har en chans i ESC.

Anonym sa...

men trots allt så är det en Melodifestivalen inte en song for serbia or song for malta vi snackar om här. det är trots allt vi svenskar som ska välja en låt inte några ifrån något öststatsland. visst är det kul omd et går bra i ESC men vi ska iallafall ha rätt att ta ut de tio låtarna till finalen i melodifestivalen utan påverkan av en jury..

Anonym sa...

Nice fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you as your information.

Anonym sa...

Brim over I agree but I think the list inform should acquire more info then it has.