söndag 17 januari 2010

Manlig dominans på Island och 80-tals pop och smäktande ballad i Norge


Inte helt oväntat gick Hvanndalsbræður och Jógvan Hansen vidare till finalen från gårdagens Isländska semifinal. Fem bidrag tävlade och kvällens enda kvinnliga inslag Sigrún Vala fick se sig utslagen. Det var heller inte balladernas kväll.


Hvanndalsbræður är Islands svar på Clash kryddat med en dos irländsk folkmusik. ”Gleði og glens” sjungs också på isländska vilket är trevligt om än ett obegripligt språk. Jag gillar inte låtens inslag av stompig fotbollsrefräng men sådant har ju en tendens att fastna och det räckte till en finalplats.


”One More Day” är en bra poplåt a la Brian Adams eller Europe. Den är skriven av Óskar Páll och Bubbi Morthens. Det var Óskar som skrev Yohannas “Is It True”, som slutade på en andra plats i Moskva i fjol. Sångaren Jógvan Hansen kommer från Färöarna och gillar Bon Jovi.


80-tals pop och smäktande ballad i Norge

I Norges andra delfinal i Bodø tog sig förhandstippade Alexander Stenerud galant till final med sin låt ”Give It To Me”. En låt som ger mig associationer till 80-talet. Jag får inte riktigt Alexanders utseende och kläder att passa ihop med låten och rösten. Svart kostym och slips i all ära men urtrist i detta sammanhang. Finalist nr två blev Maria Arredondos ballad ”The Touch”. Vacker men lite slätstruken. Om ni kommer i håg Polens bidrag från 2009 så förstår ni vad jag menar. Venke Knutson och Heine Totland är vidare till Siste Sjanse.

Foto: RUV, NRK

Inga kommentarer: