fredag 15 januari 2010

Finland och Norge fortsätter med semifinal 2 i kväll

Fredag och nya låtar ska utses till finalomgången. Här får ni några synpunkter på de finländska bidragen. Tre av fem går vidare till final. Tre sjungs på finska och de är mina favoriter. Hoppas bara att kvällens artister har tagit intryck från förra veckan och förstått att det är bra att titta in i kameran när man uppträder i TV. Min absoluta favorit är Antti Kleemola och han får tuff konkurrens av Veeti Kallio. Det ska bli intressant att se om tittarnas röster räcker för att ta båda vidare till finalen.

1. MONDAY - "Play"
Musik: Tuomas "Gary" Keskinen
Text: Tuomas "Gary" Keskinen, Salla Lehtinen

Mondays debutalbum kom 2009 och fick ett mycket positivt mottagande av kritikerkåren. Deras bidrag är en stompig rocklåt som visserligen innehåller en modulation men räcker det för sångerskan Salla Lehtinen och hennes fyra killar? Hennes röst sviktar på demon och då får man befara att det kan bli värre i sändning. (foto: YLE)

2. ANTTI KLEEMOLA - "Sun puolella"
Musik: Antti Kleemola
Text: Antti Kleemola, Mikko Karjalainen

Antti är pianist och en flitig kompositör som verkar gilla kepsar. Har hittills inte hittat en enda bild av honom utan huvudbonad. Han har bl.a. skrivit låtar för en av Finlands mest populära sångerskor, Paula Koivuniemi. ”Sun puolella” (=Vid din sida) är en romantisk ballad med internationell touch och snygga ackordsvängningar. Sådant tilltalar mig och jag hoppas han säkrar en finalplats. (foto: www.anttikleemola.com)

3. HELI KAJO - "Annankadun kulmassa"
Musik: Heli Kajo
Text: Heli Kajo

Musiklärarinnan Heli Kajo älska högklackade skor, champagne och visdomsorden från Mumintrollens moder, Tove Jansson, liksom allt franskt. Det förklarar säkert de franskinspirerade inslagen i ”Annankadun kulmassa” (= I hörnet av Annagatan). När hon sjunger låter hon lite som en seriefigur på rösten. Ett udda inslag och jag kan inte riktigt bestämma mig för om låten är okey eller bara töntig. (foto: www.helikajo.fi)

4. SISTER TWISTER - "Love at first sight"
Musik: Elin Blom, Jonas Olsson
Text: Elin Blom

Österbottniska tjejgruppen Sister Twister har representerat Finland vid den nordiska MGP finalen för juniorer i Oslo 2007 med låten "Fröken Perfekt". Skrammel-rock som kanske fungera. Hoppas de har sett över sin styling beträffande kläder och val av glasögon. Detta är ett av tre bidrag som tagit sig till Euroviisut med hjälp av internetröster. Förra veckans Bääbs klarade sig inte vidare. (foto: Sister Twister, MySpace)

5. VEETI KALLIO - "Kerro mulle rakkaudesta"
Musik: Veeti Kallio
Text: Veeti Kallio, Pekka Ruuska

Veeti Kallio har känd från teater, film och Finlands svar på Körslaget. Han har en egen capella-grupp som heter Veeti & The Velvets. Röstresurser finns. I något skede var Veeti också med i Leningrad Cowboys. ”Kerro mulle rakkaudesta” eller ”Berätta för mig om kärleken” är en låt som förtjänar en finalplats. (foto: Veeti Kallio, MySpace)

Lyssna på låtarna:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=1000

Inga kommentarer: