torsdag 7 januari 2010

Finlands uttagning till Eurovision Song Contest 2010 startar 8 januari.

Jag gissar att Amadeus, Nina och BOB går vidare till finalen.

Under januari ska Finland att rösta fram sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2010. Första semifinalen ses på fredag 8 januari. För oss i Sverige är det kanal TV Finland som gäller, kl 21.20. Man har tre semifinaler och sedan en final som sänds 30januari.
I varje semifinal deltar fem artister och tre av dessa kvalificerar sig till finalen genom telefonröstning. Finalens tionde bidrag röstas fram av en jury bland de utslagna bidragen. Av de tävlande bidragen har tre röstats fram av allmänheten via webben. Programledare är veteraner Jaana Pelkonen och Mikko Peltola.

Några personliga synpunkter på fredagen låtar:

1. AMADEUS - "Anastacia"
Amadeus Lundberg fick sitt genombrott i samband med tangomarknaden i Seinäjoki i år. ”Anastacia” är en konstruerad kompott där man bland försöker tillfredställa finsk, baltisk, rysk smakriktning och så toppar man med lite grek-turkisk kryddning. Melodin är diffus men Amadeus sjunger bra och lär ta sig vidare till finalen tack vare sina tidigare tangoframgångar.

2. NINA LASSANDER - "Cider Hill"
Det hörs att Nina Lassander studerat i USA då vissa countryinfluenser kan skönjas. Hon sjunger bra (i alla fall på demon) och låtskrivarna, Janne Hyöty och Paul Oxley, får betraktas som proffs i sammanhanget. Låten byggs successivt upp och jag hoppas Nina tar sig vidare. Detta är min favorit i semifinal 1.

3. BÄÄBS - "You don't know tomorrow"
Bääbs eller Päivi Kankaro kvalade in till tävlingen via internetomröstningen. Bääbs sägs ha en förkärlek för burlesque-kultur och 50-talets pinuppor och utlovar en dramatisk och underhållande scenshow. Låten gör ett slätstruket intryck och jag ser inte kopplingen till scenshowen. Det räcker inte att lägga in en modulation på slutet.

4. BOYS OF THE BAND (BOB) - "America (I think I love you)"
Boys Of The Band är en ny konstellation men det hörs att medlemmarna är rutinerade. Det är en helt ok rockig melodi men varför gör man en text med ”America”? Skulle denna låt (mot förmodan) vinna i finalen så blir det en solklar flopp i Oslo. Det fungerar inte med amerikaniserade texter i Eurovision sammanhang! Sveriges Martin Stenmarck försökte med ”Las Vegas” och det gick år pipan i Kiev 2005.

5. PENTTI HIETANEN - "Il mondo è qui"
Jag har lästa att Pentti Hietanen är både veteran och superpopulär i Finland. Man kan höra att han medverkat i musikaler, operetter, operor med mera. Hans röst är värd all uppskattning men varför sjunga på italienska? Finska hade varit ett betydligt bättre alternativ men kanske försöker han konkurrera med Andrea Bocelli. Låten i sig känns som en deja vu från ett svunnet Eurovision tidevarv.

Du kan lyssna på de tävlande bidragen:
http://svenska.yle.fi/program/visa.php?id=999
Samtliga tävlande:

Foton: YLE

1 kommentar:

Anonym sa...

amadeus till oslo!!!