torsdag 14 maj 2015

Eurovision 2015: Trångt i balladskåpet och fullt i duettgarderoben?

Dag 3, onsdag, och första halvan av startfältet i semifinal 2 har intagit scenen. Och inte en enda svensk låtskrivare bland dessa åtta bidrag, vilket är nästan lite konstigt. Det genomgående intrycket såhär långt är att scenen ofta ser mörk ut och det verkar finnas två färgskalor att välja mellan - svart-blått och orange-gult. Känns faktiskt lite trist jämfört med de senaste åren.


Applåderna i presscentret har duggat hyfsat tätt och Irland, Malta, Norge, Montenegro har fått bifall. Till och med San Mario men jag är inte säker på att det var för låten... Nåja - fansen och folket i största allmänhet brukar inte alltid tycka lika.

Glad, oförarglig och trallvänlig. Så upplever jag Monika och Vaidas från Litauen. Deras puss kommer knappast att uppröra några känslor bland TV-tittarna. Annat var det när Finlands Krista Siegfrids pussade på sin körtjej. Litauen vill så gärna vinna eftersom Estland och Lettland gjort det. Tyvärr blir det nog inte i år.

Sädesfält med växtpotential. Jag hoppas att Irlands Molly fortsätter att ta hand om sitt musikaliska frö och att vi får se henne igen i dessa sammanhang. På scenen har Molly ett helt band med sig och själv fortsätter hon att sitta bakom ett gammalt piano medan scenografin flyttar oss ut i ett irländska skogsbryn.


Vilken upplevelse detta måste vara för San Marinos unga duettpar Anita Simoncini & Michele Perniola. Trots 16-åringarna känns "Chain of Lights" som en Eurovisionrelik från Ralph Siegels fornstora dar. Det är hans 24:de Eurovisionbidrag och någon ny vinnare a la "Ein bißchen Frieden" lär det inte bli.


Dagens språkros nr. 1 går till Montenegro. Balkanballad av klassiskt snitt och trots att Zeljko Joksimovic kompositörsanda svävar över låten så lyfter den inte. Sångaren Knez är för anonym och utstrålningen saknas.


Maltas krigarkvinna Amber levererar över förväntan och finalplatsen finns inom räckhåll. Tror det är förhandsvideon som distraherat mig och gjort att jag missat bidragets potential. Amber är otroligt charmig och när hon berättar att en av hennes förebilder är Etta James - då klappar hjärtat lite extra för Malta. Svart spets är ett populärt klänningsmaterial i år. Inget fel i de men det gäller att hitta rätt design...


Fansen favorit i presscentret är helt klart Norge. Mørland & Debrah Scarlett ser rätt oskyldiga ut för att sjunga en låt om "A Monster Like Me". Men sjunga kan de och nog kommer Norge högt i finaltabellen. Gillar Debrahs nya hårfärg. Den känns lite irländsk och det kan säkert komma lite röster därifrån.


Dagens språkros nr. 2 går till Portugal. Låten känns som radiopop från 90-talet men Leonor Andrade sjunger i alla fall på portugisiska och mycket bättre än jag förväntat mig. Modulationer är långt ifrån något självklart nuförtiden men här kommer i alla fall en sådan.


Tävlingens hårdrocksballad i duettformat kommer från Tjeckien. Förutsägbart men Marta Jandová och Václav Noid Bárta tar i från tårna när de sjunger. Så pass att Marta slänger skorna mitt i låten. Huruvida det är en del av showen, eller om de bara är obekväma, återstår att se. Lite mer tyg skulle nog Martas klänning må bra av.

Balladskåpet bågna. Å andra sidan beror det på var man drar tempogränsen för en ballad. Är man lite frikostig så kan man få ihop till ca 16 st. Hur är det med duettgarderoben? Mindre fullt än jag trodde. Bara  7 bidrag av 40.

Här får ni en resumé av dag 3 på 100 sekunder från www.eurovision.tv:


Foto: www.eurovision.tv (Elena Volotova, Andreas Putting)

Inga kommentarer: