onsdag 13 maj 2015

Eurovision 2015: Gåshud och rungande applåder för Polina

Dag 2 och vi gör vårt bästa för att inte ligga på latsidan! Börjar dagen med ett besök i Wiens citykärna och konstaterar att det är här, i distrikt 1, som alla turister och hästdroskor håller till. Själv bor vi i distrikt 17 och känner oss redan som lokalinvånare, omgivna som vi är av s.k. 'förortsaffärer'.


Under tisdagen var det andra halvan av semifinal 1 som repeterade: Serbien, Ungern, Vitryssland, Ryssland, Danmark, Albanien, Rumänien, Georgien.

Dagens bästa framförande!
Utan tvekan Polina Gagarina från Ryssland. Jag har gillat låten från första början men på scen är den över förväntan och jag ryser av välbehag. Hon sjunger extremt bra, det är snygg 'staging', klänningen har klass. Hela kitet är på plats och skulle musiken få bestämma så är hon en vinnare. Ryssland har en av årets många "svensklåtar". Med på scenen har hon bl.a. svensken Gabriel Alares som är en av låtskrivarna. Joakim Björnberg är också med bland kompositörerna.


Tråkigt, tråkigt! Hade hoppats på att Ungerns låt skulle vara bättre på scen än i förhandsvideon men tyvärr. Boggie är fortsättningsvis trist, trist och rena sömnpillret.


Uppdaterad stil vore önskvärt. Bra budskap, hyfsad låt men nog skulle väl ändå Rumäniens sångare i rockgruppen Voltaj behöva en ny stylist.


Deja vu från en vunnen tid. Det är Vitrysslands bidrag. Uzari och Maimuna har en av årets få upptempo låtar. Det bästa med den är Maimumas violin. Och hon är inte instängd i en bur längre.

Tre musikstilar på tre minuter. Det är vad Serbiens Bojana Stamenov försöker åstadkomma. Det har inte funkat tidigare och det funkar inte nu heller. Vilken misch-masch.

Ornitologer kommer kanske att rösta på Georgiens Nina Sublatti. Hon sjunger om Warrior och rösten är det inget fel på. Det är scenframträdandet som bekymrar mig. Jag börjar tänka på jätterovfåglar som rövar bort små barn medan värsta ovädret pågår i bakgrunden. Ingen låt för småttingar med andra ord.

Riskfritt för Danmarks pojkband som försöker kopiera Beatles. Ett säkert kort för att danskarna inte ska behöva vinna igen. Och varför kallar man ett band för Anti Social Media?

Utfyllnadslåtar finns i varje Eurovision och i år är det Albaniens Elhaida fått uppdraget. Helt okej låt och hon sjunger bra men den sätter inga spår.

Ett besök på Café Hawelka kan rekommenderas. Wien förknippas ju ofta med pampiga kaffehus i jugendstil. Detta är raka motsatsen.

Mer om detta ställe hittar ni i mitt tidigare blogginlägg - HÄR

Här får ni en resumé av dag 2 på 100 sekunder från www.eurovision.tv:


Photo of artists: www.eurovision.tv (Andreas Putting)

Inga kommentarer: