lördag 5 februari 2011

Melodifestivalen 2011: Dags för avspark

Ikväll går startskottet för sex veckor av Melodifestival då halva Sveriges befolkning sitter framför TV-apparaterna. Tävlingen följs också av ett stort antal tittare i våra Nordiska grannländer. Plus alla Eurovision-fans runt om i världen som sitter som klistrade framför datorerna där de följer SVT’s webbsändningar. För de verkliga hardcore fansen är det sex veckor av julafton. Melodifestivalen status är oantastlig bland denna skara och torde rankas högst efter Eurovision Song Contest.

I morgon kommer tidningarna att vara fyllda av analyser och rubriker som troligen innehåller ord som ’skandal, nakenchock, skräll, tårar, gräl, uselt’. Troligen är det mesta mediaankor utan substans. Programledarna Marie Serneholt och Rickard Olsson lär får utstå omdömen som kanske inte är så positiva. Men det brukar rätta till sig och när de sex veckorna närmar sig slutet har alla glömt vad som sades i början och Marie och Rickard kommer troligen att få godkänt betyg på examensdagen 12 mars.

Det skulle inte förvåna mig om Nanna Grönwall anses vara bäst efter kvällens deltävling. Hon deltar som mellanaktsnummer. Utrikesminister Carl Bildt lär också dyka upp. Han sägs ha tröttna på Sveriges floppar i Eurovision och på något sätt så tror han sig kunna påverka resultatet i kommande tävling i Düsseldorf.    

Sex av kvällen tävlande är debutanter i MF- sammanhanget. Jenny Silver och Danny Saucedo får anses som rutinerade eftersom de har en tävling i ryggen. Jenny Silver deltog i fjol men tog sig inte till final. I kväll spekuleras det att hon klarar sig bättre med sin ABBA-kopierade låt. Danny blev trea i finalen 2009 gruppen EMD. Han påstås också vara självskriven finalist. Läs min intervju med Danny HÄR.

Pernilla Andersson sjunger kvällen enda låt på svenska. Läs min intervju med Pernilla HÄR

Kvällens tävlande i Luleå:
1. Dilba - "Try Again" 

2. Swingfly - "Me and My Drum"
3. Jenny Silver - "Something In Your Eyes"
4. Jonas Matsson - "On my own" (web wild card)
5. Le Kid - "Oh My God"
6. Rasmus Viberg - "Social Butterfly"
7. Pernilla Andersson - "Desperados"
8. Danny Saucedo - "In the Club" 


Två låtar går direkt till final och två går vidare till andra chansen.
Förhandslyssna på låtar: HÄR

Photos: Lilian

1 kommentar:

Anonym sa...

Good luck Sweeden! Nå må dere stemme frem beste låt, for en gangs skyld! Dette kan gå veien :-) Pablo