lördag 26 februari 2011

Melodifestivalen 2011 i Malmö - årets toppstartfält

1.      Melody Club – ”The Hunter”
Composers: Kristofer Östergren, Erik Stenemo, Jon Axelsson, Nicklas Stenemo
(= Melody Club)
När jag vaknade i morse hade jag Melody Clubs ”The Hunter” i huvudet. Tänker inte dra någon annan slutsats än att de har en refräng som fastnar. Bandet satsar på en schackturnering snabbt rocktempo. Sångaren Kristofer Östergren gör ett rejält gympapass under sina 3 minuter och han ska ha all heder för sina Mick Jagger moves. Hoppas han klarar entréhoppet från flygeln på 2 meter utan att få men för framtiden. Kläderna får extra stilpoäng – svarta lackkavajer och slipsar med röda västar. Håller tummarna för at det inte blir schackmatt.

      Julia Alvgard – ”Better Or Worse”
Composers : Julia Alvgard, Manne Hjelm, Ola Holstad, Joar Lenz.

Webbjoker Julia har fått en jättesnygg scenografi som lyfter hela numret. Julia sång känns äkta och hon har en bra röst. Jag tycker lite synd om henne eftersom hon hamnat i tävlingens svåraste startfält. Kläderna har en del att önska. En elegant klänning hade passat bättre ihop med scenografin. 

      Lasse Stefanz –”En blick och nånting händer”
Composers : Alexander Bard, Ola Håkansson, Tim Norell

Det är alltid vanskligt att veta vad ett seglivat dansband som Lasse Stefanz kans ställa till med. De har en trogen beundrarskara bland svenska folket och börjar de rösta så kan detta bli kvällens skräll. Låten är genuin svensk dansband av klassiskt format. Originaltexten på engelska har bytts till svenska.

      Linda Pritchard – ” Alive”
Composers : Oscar Görres, Fredrik Kempe

Linda står för kvällens mäktigaste ballad som ger mig associationer till ett flertal ESC-bidrag från länder som Polen, Ungern, Slovenien. Det första som dök upp i mitt huvud var Isis Gee som sjöng ”For Life” för Polen 2008. Linda har en ypperlig röst som kommer bättre till sin rätt i denna låt än i den discodänga hon framförde ifjol. Då tog sig visserligen "You're Making Me Hot" till andra chansen. Det är Linda värd även i år men hon har ett kompakt motstånd som också vill vidare. 
      Anders Fernette – ”Run”
Composers : Desmond Child, Negin Djafari, Hugo Lira, Ian-Paolo Lira, Thomas Gustafsson.

Det här är en energisk bra poplåt som kräver en bra sångare som kan ryta ifrån. Tyvärr känns Anders Fernette för svag i rösten och man har dränkt hela låten i ljudmatta som gör att han hörs ännu mindre. Akrobater som hänger i tygstycken tar bort fokuset än mer. Kvällens svagaste låt.

     Linda Bengtzing – ” E de fel på mig”
Composers : Pontus Assarsson, Thomas G:son, Jörgen Ringqvist, Daniel Barkman.

Det är inget fel på Linda - hon ska ju låta såhär. En rejäl stompschlager som gör alla traditionalister lyckliga. Det är nästan så att hon börja komma upp i Nanne Grönwalls energinivå. Linda sjunger om sin rejäla hemmaman som kan ”Plocka ur en diskmaskin och byta olja på min bil”. Trots det vill hon helst spola honom för någon mer exotisk variant. Kanske lyckas hon i sin kycklinggula klänning och lårhöga gula plaststövlar.
     Nicke Borg – ” Leaving Home
Composers : Jojo Borg Larsson, Nicke Borg, Fredrik Thomander, Anders Wikström

Nicke Borg är en hårdrockaren från Backyard Babies som genomgått en mental förändringsprocess och hamnat i Melodifestivalen av egen fri vilja. Han har i alla fått mycke lovord för sin rockballad som han framför med härlig nasal-raspig röst. Jag hoppas att folket gillar tatuerade män och röstar honom vidare.

     Love Generation – ”Dance Alone ”
Composers: RedOne, Bilal "The Chef", Teddy Sky, AJ Junior, Jimmy Joker, BeatGeek

Årets mest hypade låt pga Lady Gaga-låtskrivare RedOne. Jag ska medge att jag varit ytterst skeptisk. Fyra castade tjejer som sätts ihop till en popgrupp. Gärna olika färg på håret. MEN när denna låt så lyfts man till en högre nivå i det som kan kallas produktionshantverk. Wow-känslan infinner sig trots att låten gå under epitetet adrenalinstinn euro-disko. Scenografin är ursnygg.  Nu krävs att svenska folket tänker Eurovision Song Contest och inte dansbandsdax. Rösta för Love Generation och Sverige kanske står som värdland för ESC 2012.

Foton från genrepet 24 februari av Lilian

Inga kommentarer: