fredag 18 februari 2011

Melodifestivalen 2011: Session 3

I förra veckan tog jag en paus från Melodifestivalen för att fokusera på Finlands final. Åter på hemmaplan dags för Linköping och tredje delfinalen. Hypen kring Eric Saade är total. Till och med värre än kring Danny i första tävlingen. Troligen går Saade till final. Däremot är det betydligt svårare att förutse finalist nummer två och andra chansen deltagarna.En av kvällens rekordhållare kan redan utses. Fredrik Kempe - som lyckats få med tre låtar i denna omgång.


For an English version - click HERE
 


1. Linda Sundblad – ”Lucky You”
Composers: Linda Sundblad, Johan Bobäck, Fredrik Thomander, Anders Wikström

Linda är född i Linköping och kommer att ha stöd av hemmapubliken. Hennes bakgrund är som sångerska i popgruppen Lambretta men sedan några år är hon soloartist. Dssutom skriver hon låtar för andra. Amanda Jenssen, Darin, Johan Palm, Elin Lanto för att nämna några. 2010 kom hon ut med ett album som heter “Manifest”. “Lucky You” är en glad poplåt som inte gör något djupare intryck. Möjligtvis en andra-chansen-kandidat.

2. Simon Forsberg – ”Tid att andas”
Composer: Fredrik Kempe

Simon Forsbergs är atleten som har musik som sin största hobby. Hans CV innehåller Fame Factor och en title som Mr Gay Sweden 2010. Kempe-ballad som påminner om Sonja Aldén eller Jessica Andersson. Om låten ska hålla krävs en stor röst. Frågan är om Simon har det. Trots modulation så tror jag inte andningen håller.

3. Sara Lumholdt – “Enemy”
Composers: Niclas Lundin, Anton Malmberg Hård af Segerstad

Sara var en av medlemmarna i A-Teens och med andra ord f.d. kollega till värdinnan Marie Serneholt. Saras röst känns svag och det verkar som att man försöker dölja det med scenshow. Det är inte så smart och kommer det för många falska toner så är det kört för Sara.

4. The Playtones – “The King”
Composers: Fredrik Kempe, Peter Kvint

Rockabillygruppen Playtones vann “Dansbandskampen” 2009. Rockabilly har förekommit ett flertal gånger i tävlingen, bl.a. Belgiens “Copycat” 2009. Detta verkar vara en ny stil för herr Kempe och han får nog träna lite mer innan rockabilly genren gör succé. Trist eftersom jag gillar Playtones men jag tror inte på “The King”.

5. Shirley's Angels – “I Thought It Was Forever”
Composer: Robin Abrahamsson, Alexander Bard, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström

Shirley gör comeback tillsammans med de två änglarna Vera Prada och Jessica Marberger. Två rutinerade damer som med gedigen musikbakgrund. Jessica har körat bakom diverse Melodifestivalsartister – minst 50 gånger sägs det. Detta är up-tempo, ovanligt mycke koreografi för att vara Shirley. Detta går till finalen eller åtminstone andra chansen.

6. Sebastian – ”No One Else Could”
Composers: Andreas Alfredsson Grube, Sebastian Karlsson

2007 gjorde Sebastian Karlsson sin i Melodifestivalen med "When The Night Comes Falling", där han blev åtta i finalen. 2005 kom han tvåa i Idol. Förra året spelade han i musikalen ‘Grease’ tillsammans med Marie Serneholt. ”No One Else Could” låter som att U2 har gått och blivit glada på ändre dar. Jag gillar låten men det är inget som fastnar vid en första genomlyssning.


7. Sara Varga - Spring för livet
Composer: Sara Varga och Fredrik Boström

Kompositören Fredrik Boström ligger också bakom ”In the club” med Danny från första semifinalen. Sara har ingen musikalisk utbildning eller bakgrund utom hennes speciella röst. För tre år sedan publiserade hon några sånger på internet och blev upptäckt av New York baserade Steven Dwire. Återstår att se hur hennes debut i MF fungerar. Kan lyckas med tanke på att ”Spring för livet” sticker ut i startfältet.

8. Eric Saade – “Popular”
Composer: Fredrik Kempe

Tredje gången gillt för Kempe i detta heat. Han låt ju också bakom Saades “Manboy” i fjol. Eric är ung och charmig och det kommer att ta honom till final. Tyvärr är låten inte i klass med ifjol och överraskningsmoment med duschen blir svår att upprepa. Showen är i samma genre som Dannys och om båda pojkarna är i final är min teori att rösterna splittas. Och det kan kosta någon av dem en eventuell vinst.

Inga kommentarer: