söndag 13 februari 2011

Paradis Oskar vann Euroviisut 2011 i en rafflande final

”Da Da Dam” heter Finlands bidrag i Eurovision Song Contest. Paradise Oskar vann med sin söta, samhällskritiska sång. Bakom artistnamnet döljer sig låtskrivaren Axel Ehnström – en 20-årig musikstuderande som skrivit låtar i sin källare och för skojs skull skickade in ett bidrag.

Fram tills nu har Axel varit helt obekant för de flesta men i finalen slog han ut etablerade tangoartister och TV-kändisar. I en nervpirrande superfinal stod kampen mellan Saara Aaltos finstämda, mäktiga ballad ”Blessed with love” och poplåten ”Good enough” med Father McKenzie. Svensk-finländska Father McKenzie slutade som trea. Det blev sedan en jämn slutspurt mellan Saara och Oskar som slutade till Oskars fördel med ca 47% av rösterna.

Paradise Oskar (som anspelar på Astrid Lindgrens Rasmus på luffen) hade ett ytterst enkelt framträdande där enda sällskapet var hans gitarr. Hans lena röst och en refräng som omedelbart fastnar blev ett vinnande koncept. Låten har jämförts med fjolårets Belgiska bidrag, Tom Dice ”Me and my guitar”. Axel menar ändå att hans låt är annorlunda eftersom texten har ett samhällskritiskt budskap även om ’omslagspappret’ är sött och trallvänligt.

Kvaliteten på låtarna i årets final i Euroviisut var mycket hög, även om artisterna inte var några superkändisar. Det tyder på att det finns en massa bra artister och låtskrivare som bara väntar på att bli upptäckta. Jag hoppas detta är en väckarklocka till skivbranschen i Finland. Finalen bevisar också att det inte bara är rockmusik som gäller i vårt östra grannland. Finalens båda rockbidrag var inte med i slutspurten. En allmän uppfattning har varit att det är en fördel att sjunga på finska. Den teorin slogs sönder igår då alla tre låtar i superfinalen var på engelska.
 


Saara Aalto, no 2 and Father McKenzie, no 3

Photo: Lilian

Inga kommentarer: