fredag 8 maj 2009

Vitrysk prägel på torsdagen och Waldos People på scen


Idag fredag har Finland haft sin repetition. Sången funkar jättebra. Vissa problem med att hitta kameran med blicken men det beror på att man omarbetat koreografin sedan förra repet. Waldos People var själva nöja med sitt rep efteråt på presskonferensen. Marko Reijonen som sköter rappandet berättade att han fick sitt smeknamn Waldo när han var fyra år. Gruppen är ganska löst hållen och består av upp till 10 medlemmar om de uppträder på större arenor och färre om det är klubbspelningar. Här i Moskva har de blivit är ett sammansvetsat gäng och att inget kan hindra dem från att komma till final. Det hoppas jag också! Låten blir bara bättre.

En annan av mina personliga storfavoriter har också varit på scen idag – Regina från Bosnien-Hetzegovina. Deras låt ”Bistra Voda” har varit mitt wake-up-call den senaste månaden och jag åker gärna till Sarajevo nästa år. Vi har en topp-lista här på presscentret där var och en får rösta på sina favoriter och enligt denna är ”Bistra Voda” vinnarlåten från semifinal 1.


Men tillbaka till gårdagen. Det sparas inte på krutet när Vitryssland ska försöka vinna Eurovision. Tyvärr lär det inte hända i år även om jag numer hyser en stor sympati för blonda Rock-Petr. Trots sin kortväxthet och frisyr är han riktigt söt. Han gjorde sitt bästa för att svara på mina frågor trots att engelskan är bristfällig. Hans favoriter är bl.a Malta och Schweiz. Men å andra sidan har han inte hunnit lyssna på alla bidragen.


Diverse artister uppträdde under kvällen. Vitryska Koldun som var finalist 2007, Moldavien, Armenien, Lettland, Litauen, Bulgarien, Ukraina, Azerbadjan, Malta och sist men inte minst Sakis Rouvas från Grekland (nedan).


Nu ska vi ju inte ägna oss åt politik i detta sammanhang men det är intressant att årets ryska bidrag Anastasia Prikhodko INTE var där. Det här tål att forska i. Det spekuleras en hel del om skandal när Ukrainska Anastasia vann, efter att ha dykt upp i ryska uttagningen två dagar innan finalen. Hon röstades fram av en jury och det påstås att det var självaste Putin som ville ge ett tjuvnyp till grannlandet. De ryssar vi pratat med är allt annat än nöjda eftersom bidrag delvis framförs på ukrainska.


Jag har som första kvinna fått en kärleksmedalj från mitt favoritband Regina från Bosnien-Herzegovina

Vi börjar ha ett smärre vodkaförråd i vår garderob på hotellet. Det verkar som att vitryska dryckestillverkare på allvar vill etablera sig på den europeiska marknaden. Nåt annat kan man inte tro efter gårdagen. I samband med blonda rock-Petr Elfimovs presskonferens så delades det ut goody bags med både idol-choklad och vodka i olika format och färg. På hemväg från det vitryska partyt i natt på Euroclub så förärades vi med ytterligare flaskor när vi lämnade stället. Hur ofta händer sånt. För min del var det första gången. Vad vi ska göra med vårt förråd återstår att se. Troligen så blir det till att belöna vissa personer för en välförtjänt insats under vår vistelse.

Inga kommentarer: