torsdag 7 maj 2009

Moscow - here we are!


Så är jag äntligen på plats i årets Eurovisionsstad Moskva, där gatorna kantas av 5000 flaggor och 6000 banners som alla talar om vad som pågår och komma skall. Vi vaktas av 8500 poliser och vakter. 2000 volontärer ser till att allt fungerar. Budgeten ligger på häftiga 35 miljoner Euro. Det ska jämföras med Belgrad ifjol på € 9 miljoner och Helsingfors € 14 miljoner.


Eurovision Song Contest har en helig övervakare

Vi, dvs Roger och jag har landat och en smidigare resa får man leta efter. Knappa 2 timmar direkt med SAS från Stockholm med en tidsskillnad på ytterligare 2 timmar. Att landa på Sheremetyevo flygplatsen är som att förflytta sig 25 år tillbaka i tiden. Jag fick dejavu känslor från mina första resor till Budapest i början av 80-talet. Men vad gör det, för swich så var vi igenom pass- och visumkontrollen och då hade väskorna redan kommit på bagagebandet och vår chaufför var på väg med oss mot taxin. 1 timme och 15 minuter efter att vi klev av planet var vi framme på vårt hotell – Holiday Inn Sokolniki. Alla farhågor och skräckhistorier om 3 timmars transferresor besannades inte.

En Eurovision desk i receptionen finns till vårt förfogande. Två vänliga killar som jobbar som volontärer, tillika studenter och kusiner, erbjöd sig att lotsa oss till Arenan så att vi snabbt och smidigt kunde få våra ackrediteringar. Av någon anledning så betraktas vi som svenskar fastän vi är ackrediterade via Finland. Nåja –vi har alltid strävat efter att vara multinationella.

Hur är det möjligt?
Därefter var det bara att försöka tyda det krylliska alfabetet så gott vi kunde för att ta rätt metro mot centrum, där vi bestämt möte på Eurocafé med våra kompisar Mike och Daniel. Lättare sagt än gjort men efter lite felåkning och med hjälp av vänliga människor kom vi så småningom på rätt linje och till rätt station. Frågan vara bara vilken utgång vi skulle ta – det fanns 4 att välja mellan. Döm om vår förvåning när vi plötsligt stöter ihop med våra två kompisar som lotsat oss till Arenan. Hur kan detta vara möjligt när det bor ca 12 miljoner människor i stan? Jag tror de var lika förvånade som vi var.
Vi har till vår glädje upptäckt att det bor tre delegationer på vårt hotell: Montenegro, Cypern och Storbritannien. Det betyder att vi också har bussar som trafikerar till Olimpiysky Arena och från Euroclub inne vid Kreml.

Biljettpriserna varierar. Välj slälv om du vill betala 80 eller 25.000 sek.
Dags att bese arenan och de första repetetionerna. Nya intryck följer.


Presscentret

Inga kommentarer: