torsdag 14 maj 2009

Semifinal 2 är svårtippad och det finns några svarta hästar i loppet.

Det har hela tiden pratats om att semifinal 2 är mycket starkare än den första. Det stämmer inte längre - nivån har jämnat ut sig.

Tro det eller ej men vi har hunnit med ett besök på Röda Torget och Vasilijkatedralen. Vädret har försämrats. Det kommer regnskurar och man hotar med enbart 10 grader till helgen. På matfronten så har vi avancerat och lyckats undvika alltför många måltider på McDonalds. I går slog vi till med frukost-lunch högst upp på varuhuset GUM, där vi hittade en sovjetisk kantin. Ja, det var så de kallade det. Innan semifinal 1 var vi på en Uzbekistansk restaurang (huvudstaden heter Tasjkent för den som undrar.

Här kommer mina högst personliga kommentarer till kvällens tävling:

1. Kroatien: Igor Cukrov feat. Andrea – ” Liepa Tena”
Möjlig finalist då detta är semifinalens balkanballad. Låten har blivit bättre men lever inte upp till balkansk topplistan.2. Irland: Sinèad Mulvey & Black Daisy – ”Et Cetera”
Sjöng inte bra och tjejerna står för utspridda på scenen. Egentligen är låten helt ok men det saknas en helhet och tyvärr riskerar vi vara utan Irland i finalen.


3. Lettland: Intars Busulis – ”Probka”
Här har vi en dark horse. Vedervärdig lettisk rock som aldrig borde satt sin fot här i Moskva. Sjungs på ryska. Tyvärr brukar det alltid dyka upp nån skitlåt i finalen och det skulle inte förvåna mig om det blir Lettland.4. Serbien: Marko Kon & Milaan – ”Cipela”
Semifinalens raplåt och tillika årets krulligaste frisyr. Det här är uselt och jag hoppas att det inte finns tillräckligt med grannröster att ta den till final. Tyvärr är semifinalens andra dark horse.5. Polen: Lidia Kopania – ”I Don’t Wanna Leave”
Idag sjöng Lidia bättre och jag hoppas att denna ballad går till final även om den inte kommer att ha en chans när den ska konkurrera med Island, Malta och England. Jag gillar gospel-modulationen mot slutet och håller tummarna för Polen.


6. Norge: Alexander Rybak – ”Fairytale”
Fortfarande en favorit och en självskriven finalplats. Men konkurrens har ökat betydligt och nu är han inte alls nån självklar vinnare. Alexanders rykte har hamnat i blåsväder sedan han varit på vodkaparty hemma hos ”Mr Eastern Eurovision” Filip Kirkorov. Kirkorov är ordförande för ryska juryn och nu pågår jävspekulationer.

7. Cypern: Christina Metaxa – ”Firefly”
Hon sjunger bra men låten, som är skriven av hennes bror, är en trist ballad. Det blir nog ingen final denna gång men tjejen är bara 17 och har framtiden framför sig.
8. Slovakien: Kamil Mikulcik & Nela Pocisková – ”Let`Tmou”
Tinnitus varning för Nelas röst. Antingen så avskyr man eller så gillar man denna låt. Dark horse nummer 3 och finalchans. Jag hoppas ändå att det blir till att packa resväskan och åka hem efter torsdagens semi.

9. Danmark: Brinck – ”Believe Again”
Brinck levererar kvalitet och fångar kameran bra med blicken. Jag måste säga det en gång till. Detta är tävlingens bästa låt. Den måste vidare till final. I så fall har låtskrivaren Ronan Keating lovat dyka upp här i Moskva. Många tror att Irland ger sina 12 poäng till Danmark på grund av Keating.

10. Slovenien: Quartissimo feat. Martina – ”Love Symphony”
Musik av en stråkkvartett är det ju inget fel på. Tyvärr får killarna inte spela live. Enligt EBU’s regler ska all musik vara förinspelad. Därför har man plockat in en sångerska som är ganska påfrestande i sitt tonläge. Tveksam finalist.


11.Ungern:
Bara för att sångaren Zoli är så söt och för att låten är en discodänga med Alcazar touch så vill jag att den ska gå vidare. Zoli dansar som en gud men sjunger ganska illa och det kan kosta Ungern finalplatsen.


12. Azerdadjan: AySel & Arash – ”Always”
Årets mesta svensklåt och en av kvällens solklara finalister. Grek-disco av svenska låtskrivar. Arash bor i Malmö och kommer egentligen från Iran. En personlig favorit. Kolla in tjejernas benklädnad.13. Grekland: Sakis Rouvas – ”This Is Our Night”
En av tävlingens absoluta favoritlåtar. Extremt snygg koreografi. Under genrepet höll Sakis tillbaka så sången var inte speciellt bra men det räknar jag med att kommer vara annorlunda ikväll. Borde bli topp-5 i finalen. Svenska dans- och körtjejer. Även här har ryska Filip Kirkorov ett finger med i spelet men själv säger han att han stöttar Sakis som en personlig vän. Tro det den som vill.

14. Litauen: Sasha Son - ”Love”
Vacker ballad av en duktig sångare och det kanske räcker för en finalplats. Dessutom bra kontrast till Greklands up-tempo nummer.
15. Moldavien: Nelly Ciobanu – ”Hora Din Moldova”
Äntligen dags för lite folkloreinspirerade balkanrytmer. Jag gillar ju sånt och hoppas att Nelly ska vara i finalen.16. Albanien: Kejsi Tola – ”Carry Me In Your Dreams”
Kejsi är 17 år och yngst i tävlingen. Hon sjunger helt ok och verkar gillar gröna gubbar. Kan var en flipp eller flopp låt men jag tror att det är en flipp.17. Ukraina: Svetlana Loboda – ”Be My Valentine”
Har årets mest komplicerade utrustning på scen i form av enorma kugghjul. Varför vill man utsätta sig för teknikstrul när man har 3 minuter på sig? Svetlana kommer att få poäng pga av sin porriga show. Hennes gymnastiska talanger är det inget fel på. Låten lär vara i final vare sig jag vill det eller inte.

18. Estland: Urban Symphony – ”Rändajad”
Vackert, melankoliskt och suggestivt med tävlingens andra stråkvartett. Denna gång en kvinnlig sådan, som också kan sjunga. Jag tror att vi ser dem i finalen.19. Nederländerna: The Toppers – ”Shine”
Kvällens mest spektakulära glitterkostymer på medelålders herrar. De ackompanjeras av tävlingens bastantaste kördamer. Låten känns gammalmodig men eftersom de går ut sist i tävlingen kan det kanske rädda dem till finalen. Jag måste citera Tobbe Ek, Aftonbladet. Han beskrev The Toppers såhär ypperligt på sin blogg: ”Tänk er ett band med Thorleifs Thorleif Torstensson, Sten & Stanleys Sten Nilsson och Lasse Stefanz Olle Jönsson. Tänk er också att den största fixstjärnan i samma genre, Christer Sjögren, hoppat av bandet efter ett infekterat storbråk. Tänk er sen att allting sker på holländska. Då har ni The Toppers. De är gigantiska i Holland!”

Thanks again to my PA Mike for the photos.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lilian & Roger!
Nu har jag läst varje ord ni har lagt in och det är lika roligt varje gång! Kan riktigt se er framför mig att jobba bland press och framför scen och samtidigt njuta av stämningen.
Bra bild med flaggor och ballonger!
Kram till er båda från Budapest!
Dénes

Anonym sa...

Hejsan, ska bli intressant att se 2semifinalen ikväll. Få se om den ryska kaviaren hjälpte Rybak....Vi bandar ju allt, för alla barn kan ju inte vara uppe så sent(ba lill Lilian...) Så första semifinalen har vi sett några gånger...speciellt stillbilder på en viss faster;)Vi följer med ikväll både på din blogg och tv rutan, kram

Roger sa...

Hei Lilian og Roger

Endelig er det Norges tur. Vi holder tummarna for Alexander, som IKKE drakk vodka med en av Russlands store stjerner :-)

Hele Norden i finalen, det hadde vært toppen!!

Kram från Roger