söndag 17 maj 2009

Norge tog hem segern med tidernas största marginal


Det var också tidernas mest ospännande röstning då Alexander var överlägsen för första början. Fantastiska isländska Yoanna tog andra platsen. Azerbadjan blev oväntat trea och det är ju nästan som att Sverige vann. Arash är svensk och likaså större delen av teamet bakom. Aysels klänning var designad av Lars Wallin och vi såg honom mingla runt på efterfesten på Euroclub. Danmark kom på en hedervärd 13:de plats. Sverige slutade som 21:a, den nästsämsta någonsin. Schlagergeneralen Christer Björkman toppar bottenlista med en 22:a placering från 1992 med "I morgon är en annan dag".

Mest besviken lär nog den grekiska delegationen vara. Topplaceringen uteblev - kanke Sakis skulle ha behållis skjortan på och skrevat lite mindre. Finland kom sist men Karolina verkad glad ändå. Vi har nu fått veta att Waldo’s People räddades vidare till finalen av juryns röster. Månne de tagit i beaktande att ”Lose Control” har potential att bli en internationell hit. Jag tror att poängen blivit högre ifall de jobbat på koreografi och framträdandet då det inte är nåt fel på sången.

Hemma igen och dags att sammanfatta årets största musikcirkus. I 11 dagar har min värld kretsat mellan Arenan, presscentret, Euroclub och Eurocafé. Nu är det tid att komma ut ur kokongen, smälta intrycken och börja återanpassningen till det verkliga livet.

Euroclubben var inhyst i denna pampiga byggnad

ESC 2009 kommer att gå till historien som ett balladår. Jag har räknat ihop till 11 bidrag som kan platsa under det epitet. Året instrument är utan tvekan violin och cello. ”Årets kändis” går till Lord Andew Lloyd Webber i sin roll som låtskrivare av Storbritanniens bidrag. ”Årets diva”, i positiv bemärkelse, blev Frankrikes Patricia Kaas. Flitigast förekommande land var Sverige. Låtskrivare, dansare, koreografer, sångare har varit involverade i minst sex bidrag.

Det har förekommit färre sexchocker än tidigare år. Tyskland gjorde sitt bästa genom att plocka in burlesquestrippan Dita von Teese. Hennes klädsel i första genrepet fick de ansvariga att sätta kaffet i fel strupe och hon tvingades byta till något mera påklätt i finalen. Vi har också sluppit de värsta tramslåtarna, i klass med fjolårets irländska dockan ”Dustin The Turkey”.


Finalfesten på Euroclub började inte förrän framåt 3 på natten


”Årets sing-along-låt” blev ”Shine” med Holländska The Toppers. De klarade sig inte vidare till finalen men det har inte hindrat fansen från att energiskt sjunga med i låten på Eurocaféet. Även Malena Ermans bidrag ”La Voix” har varit ett allsångsnummer och många verkar aspirera på en blivande karriär som operasångare.

”Årets spektakulära pris” går till inledning – och mellanaktsprogrammen som varit fantastiska under samtliga shower. Finalen var outstanding med bl.a. simbassänger som hängde ner från taket, direktsändning från astronauter på International Space Station, fjolårsvinnaren Dima Bilan som flyger in på scenen.


Musikmagnaten och ordförande i ryska juryn Filip Kirkorov stod för årets skandal, sedan det visat sig att han personligen varit insyltade i ett flertal artister. Hans objektivitet ifrågasattes starkt och det ledde till att han avgick som ordförande innan finaldagen. Värdparet från semifinalerna är också på gränsen till skandaldåliga.

Eurovisionen är känd för att vara ett mycket vänlig och sportsligt evenemang, där man gläds med varandras framgångar och stöttar i motgång. Tyvärr finns det varje år personer eller grupperingar som inte kan hålla sig till dehär spelreglerna. I år är det Spanien som får bära hundhuvudet. Några fans blev avsnästa av Norska Alexander. Det spred sig och helt plötsligt var alla i det spanska lägret emot honom trots att de flesta troligen inte hade någon egen uppfattning. Trist och inte alls förenligt med ESC’s grundinställning.

”Årets ros” går till alla hjälpsamma volontärer och Moskvabor som har lotsat oss rätt när vi har förvirrat oss i Arenan eller metrons underjordiska värld.


Här är vi med våra flaggor - multinationella som alltid!

1 kommentar:

Janne sa...

Rättvist att Norge vann med sådan förkrossande poäng från de flesta länder. Men favoriten är ändå Azerdadjan!!!