tisdag 12 maj 2009

Ikväll gäller det. Ska Sverige och Finland klara sig vidare till final?

Igår besökte jag den först av dressrehearsals och här kommer mina kommentarer till de 18 bidragen. 9 går vidare genom telefonröster och 1 bidrag väljs av en jury. Allt kan hända och osäkerheten är stor huruvida det blir flipp eller flopp för Sverige och Finland.


Programledarna får i alla fall ingen 12-poängare. Sanslöst tråkiga. Hennes roll är att vara kuttersmycke och t.o.m det misslyckas.






1. Montenegro: Andrea Demirovic - ”Just Get Out of My Life”
Ralph Siegel har fått till en bra popdänga. Låten fastnar och danskillen tål att tittas på. Extra kul att vi bor på samma hotell.



2. Tjeckien: Gypsy.cz – ”Aven Romale”
Oh nej – ta bort denhär låten från tävlingen. Det borde vara förbjudet med dessa tramslåtar. Stålmannen har inget på eurovisionsscenen att göra.



3. Belgien:Copycat – ”Copycat”
Elvis känns förlegat i detta sammanhang och Patrick Ouchène sjunger inte speciellt bra. Behållningen är kördamerna i rosa och röda peruker.


4. Vitryssland: Petr Elfimov – ”Eyes That Never Lies”
Jag tyckte låten var gräslig från början men numera gillar jag den. Petr har en bra rockröst och trots frisyren så förtjänar han en plats i finalen. Jag hoppas att den invirade damen på podiet inte blåser omkull av vindmaskinen.


5. Sverige: Malena Ernman – ”La Voix”
Snyggt, elegant framförande men scenografin känns kyligt. Jag hoppas Malena lyckas övertyga tv-publiken med sin charmiga blick. Jag är fortfarande osäker på detta kommer att lyckas.



6. Armenien: Inga & Anush – ”Jan-Jan”
Budoar feeling från början med flammande eldar. Suggestiv etno-balkan-pop. Har tävlingens häftigaste kläder. Går till final.





7. Andorra: Susanna Georgi – ”La Teva Decisió”
Söt poplåt med danska Susanna, som tidigare sjöng i danska gruppen ”Me & My”. Spelar i samma kategori som Montenegro men tror att denhär låten är för intetsägande. Susanne är inte helt övertygande i sin sång som ibland gränsar till falskt.


8. Schweiz: Lovebugs – ”The Highest Heights”
Skrammelrock rakt upp och ner av ett etablerat band. Scenbakgrunden är otroligt häftig och börjar i New York, går via en båtresa på havet och avslutas i alperna. Har stor chans att ta finalplats med tanke på hur populära de verkar vara. Sångaren Adrian är och har en charmig framtoning.

9. Turkiet: Hadise – ”Düm Tek Tek”
Mix av turkiska Sertab och grekiska Elena Paparizou. Klädseln är till för att framhäva magdansen. Eldar och pyroteknik ackompanjerar. Intetsägande låt men det ska mycket till för att Turkiet ska misslyckas. Har haft en given finalplats de senaste åren.

10. Israel: Noa & Mira Awad – ”There must be another way”
Gillar deras goth-inspirerade kläder och att en palestinska och israeliska gör låten tillsammans. Framförs på hebreiska, arabiska och engelsk. Snygg stämsång. Kanske final.


11. Bulgarien: Krassimir Avramov – ”Illusion”
Ena körtjejen måste vara Bulgariens svar på Tina Turner. Dans på styltor och det ser vådligt ut. Kassimir har kanske tänkt sig en operakarriär och ett samarbete med Malena men han måste nog hem och öva på de höga tonerna först. Borde få packa resväskan på onsdag.

12. Island: Yohanna – ”Is It True?”
Yohanna levererar tävlingens bästa ballad och hon sjunger så man blir gråtfärdig. Scenen går i blått-grått-silver. Fantastisk klänning. Finalen säkrad.




13. F.Y.R. Makedonien: Next Time – “Neshto shto ke ostane”
Synd att alla hyfsade rocklåtar hamnat i första semin. Det betyder att rösterna inte räcker till alla. Risken finns att pojkarna från Makedonien blir utan.


14. Rumänien: Elena – ”The Balkan Girls”
Snygga Elena gör en hyfsad poplåt med balkan touch med tillhörande dansnummer. Det bör räcka till finalplats.




15. Finland: Waldo’s People – ”Lose Control”
Brinnande eldfat, jonglörer och rap. Räcker det till finalplats? Kanske. Karolina och tjejerna sjunger bra men dansen känns fortfarande inte helt synkad. Men jag håller tummarna.


16. Portugal: Flor-de-lis – ”Todas as Ruas do Amos”
Kör sin egen trallande stil. Frågan är vad tv-tittarna anser om trummor, dragspel, flöjt och gitarrer. Sångerskan har fått skor på sig sedan finalen i Portugal och nån har också förbarmat sig över deras kläder så de ser numera helt okey ut. Annorlunda låt men ingen final.

17. Malta: Chiara – ”What If we”
3:de gången gillt för balladernas mästarinna. Denna låt är betydligt svagare än hennes två tidigare och inte alls i klass med Islands. De tidigare försöken har slutat på tredje och andra plats. Personligen tycker jag det är en slätstruken sång. Finalplatsen torde dock vara säkrad.

18. Bosnien-Herzegovina: Regina – ”Bistra Voda”
Sist ut och det brukar vara en stor fördel. Om inte denna fantastiska, suggestiva balkanballad går till final så då är det nåt fel på denhär tävlingen. Risken borde vara obefintlig. Skulle kunna aspirera på att ta hem hela rubbet.
PS: Låten har varit mitt wake-up-call på mobilen i över en månad nu och där får den stanna kvar oavsett placering i tävlingen. Detta imponerad så på en kille som är här för nån Bosnisk radiokanal i Göteborg så det ansågs vara värd en intervju.

Thanks Michael for being my private photographer!

Inga kommentarer: