onsdag 21 maj 2008

Kommer Charlotte att göra som The Ark?
Ani Lorak
Charlotte Perelli
Cyperns Evdokia
Första genrepet inför semifinal 2 har genomförts. Det här blir svårt och det känns som att Charlotte Perellis finalplats är i farozonen. 4 starka up-tempo låtar i rad och det är inte till Perellis fördel. Inte nog med att Ukraina är Charlottes största konkurrent – de har båda silverklänningar. Silver är dagens melodi och det har även Tjeckien, Georgien, Malta och Cypern. Många up tempo låtar och även om startfältet anses starkare än semifinal 1, så är det inte mycket som sticker ut det där lilla extra. Jag börjar bli blasé på alla dansande kort-kort-klädda tjejer som viftar med rumpan och skakar på huvudet. Pyrotekniken verkar ha fått en stadigt fotfäste sedan Lordis vinst. Gillar omgångens rocklåt från Turkiet. Hur ska detta sluta? Håller jag på att bli ett hårdrock fan?
1. ISLAND: Euroband har några av tävlingens bästa röster. Är avslappnade och verkar ha kul på scen. Det känns ändå som att deras eurodisko låt är en kvarleva från 90-talet.2. SVERIGE: Perelli har ny klänning med Swarowski stenar som är en av tävlingens snyggaste. Men räcker det och Boney M rytmerna i bakgrunden? Jag börjar få kalla fötter och tro att Sverige kommer att ha great problems att komma vidare.
3. TURKIET: Rock men i en modernare tappning är Finlands Teräsbetoni. Går till final eftersom Turkiet alltid får sympatiröster får en massa länder.
4. UKRAINA: Missa inte den superhäftiga introt. Ani Lorak både sjunger och dansar i toppklass. Hela scenografin är tävlingens mest spektakulära. Hamnar vi i Kiev i nästa år så är det en värdig vinnare.
5. LITAUEN: Sångaren platsar bättre i Fantomen På Operan. Han verkar inte riktig ha hittat sin nisch. Av kläderna att döma aspirerar han på Teräsbetoni. Final – nej tack.
6. ALBANIEN: Intetsägande ballad som försvinner i mängden. Yngst i årets startfältet.
7. SCHWEIZ: Landets Eros Ramazotti. Sammetsögd favorit och jag hoppas Paolo går vidare.
8. TJECKIEN: Tereza står för omgångens falsksång. Aspirerar på sista platsen.
9. VITRYSSLAND: De upplysta kulorna är snygg men i övrigt en copy paste av fjolårets bidrag. 10. LETTLAND: Hjälper inte att låten är skriven av svenskar. En gräslig fotbolls-hejaklacks låt framförd av strandade pirater, eftersom deras skepp har seglat vilse.
11. KROATIEN: Rap i kombination med tango-zigenarlåt. Den kanske hade passat bättre på en tangomarknaden i Seinäjoki än i detta sammanhang. Chanslös men en personlig favorit.
12. BULGARIEN: Trist och långt dance-rave intro. Låten blir OK när reagge rytmerna kommer igång. Snygg klänning, eldar och pyroteknik.
13. DENMARK: Simon Mathew har slappnat av lite på scenen och han ser ju ut som en svärmorsdröm. Knappas en finalplats trots att det är en trevlig poplåt.
14. GEORGIEN: Här kommer årets i särklass snyggaste klädbyte även om låten är trist. Den blinda sångerska Diana kan kanske få lite sympatiröster.
15. UNGERN: Min favorit ballad och avsevärt bättre än Polens. Går knappast vidare pga konkurrensen. Snygg klänning och plus att Czézy framför delar av låten framförs på ungerska.
16. MALTA: Silver igen och de stövlarna hade jag inte tackat nej till. Grötigt och mycket av allt. Kanske kommer det sympatiröster från Vodka-bältet.
17. CYPERN: Silver och sång på grekiska. Har hört Evdokia sjunga ett par gånger under veckan och hennes röst är fantastisk men varför har man gett henne denna kvasilåt som försöker flirta med Frankrike?
18. F.Y.R. Macedonia: Genomgående tråkigt och ett misch- mash av allt möjligt. Tyvärr brukar ofta Makedonien gå till final trots usla låtar.
19. PORTUGAL: Ja hoppas att kvällens sista uppträdande ska rädda en finalplats. Kvinnlig dramatisk artist som leverera en 70-tals retro låt. Snyggaste modulationen och stämsången.

Inga kommentarer: