lördag 10 maj 2008

Eurovision Song Contest är snart igång

Eurovision Song Contest i Belgrad sparkar igång söndag 11 maj med de första repetitionerna. Samtidigt har Serbien parlamentsval. Jag tror att alla eurovisionens deltagare, arrangörer och fans håller tummarna för att allt ska gå lugnt till och att det politiska läget inte ska kasta någon skugga över schlagerveckorna.

Här få ni lite komprimerad fakta:
  • Belgrade Arena där eurovisionen hålls rymmer ca 20.000 personer och är en av Europas största.
  • Antalet balladliknande låtar i år är 13
  • 21 bidrag framförs av kvinnliga artister
  • Ca 100 presskonferenser kommer att hållas under de kommande 2 veckorna
  • Invigningsfesten hålls 18 maj i White Palace (se bilden), där den kungliga familjen är värdar. Jag är inte så insatt i Serbiens kungligheter med de tillhör Karađorđević Dynasty.
På vadslagningslistorna just nu ligger Ryssland etta, före Serbien. Det finns dock en "sanning" som säger att ett land inte vinner 2 år i rad. Undantaget som bekräftar den regeln är Irland, som vann 3 år efter varann: 1992 med Linda Martin "Why Me", 1993 med Niamh Kavanagh "In Your Eyes" och 1994 med Paul Harrington and Charlie McGettigan "Rock 'n' Roll Kids".

2 av min personliga, men chanslösa favoriter i år är Kroatien och Portugal. Hur som helst så hoppas jag verkligen att Ryssland inte vinner eftersom jag tycker Dima Bilans låt är bland det sämsta Ryssland kommit med sedan de började delta i tävlingen.

1 kommentar:

Per sa...

Vi har biljetter till Eurovision Song Contest i Belgrad den 24:e maj 2008!
För så lite som 500 kr får du chansen att delta i denna årliga musikaliska orgie när artisterna försöker att bräcka varandra med den bästa kostymen och den bästa showen! :) www.onetouchtravel.se

Hälsningar,
Per