torsdag 7 februari 2013

UMK 2013 Finland: Finalen är som en påse lördagsgodis!

Vem vinner i Finland på lördag? Utgången är synnerligen oviss. Blir det hårdrock i Nightwish-stil, de fyra popbröder från Karleby med sin uppdaterade brittpop, en humoristisk bröllopslåt i Lady-Gaga-light-version eller en pompös, avskalad musikalballad. Urvalet är brett när Finland utser sin representant till Eurovision Song Contest 2013.
Åtta bidrag tävlar i UMK (Tävlingen för ny musik) och de har utsetts via två semifinaler i form av livespelningar. Folkets röster samt en jury har kommit fram till ett startfält som håller överraskande hög kvalitet i sin respektive genre. Det finns en bredd och proffsighet som är avsevärt högre än 2012, när UMK-konceptet introducerades. Finalen är är som en påse lördagsgodis - sött, surt, salt, hårt, mjukt och geléartat. Oavsett godissmak kan alla hitta nåt som smakar gott.


1. Arion: “Lost”
”Lost” är en låt som kan anses rätt typisk för hur den finländska rocktraditionen utvecklats i Nightwish anda. Killarna i bandet är knappast ens 20 år men imponerar musikaliskt och dessutom är det sångaren Iivo Kaipainen som skrivit låten. Oavsett vad som händer på lördag så går det här bandet en ljus rocktid till mötes. Lyssna HÄR!


2. Elina Orkoneva: ”He’s Not My Man”
En rockabillyinfluerad låt som får mig att tänka på Amanda Jensen när hon slog igenom. Elina har klös i rösten och framträdandet är charmigt i all sin enkelhet. Jag gillar det tunga kompet och musikstilen. Elina är värd att hålla ett öga på framöver även om hon inte vinner på lördag. Lyssna HÄR  

3. Lucy was driving: ”Dancing All Around the Universe”
Rocklåt i mediumtempo, marschaktigt gung och Sex Pistols komp. Visserligen melodiöst men för mycket fotbollshejaklack för min del. Tävlar troligen om samma röster som Last Panda.
Lyssna HÄR

4. Krista Siegfrids: ”Marry Me”
Finlandsvenska Krista är normalt betydligt rockigare men detta nummer har hon skrivit specifikt med tanke på Eurovisionen. Lady Gaga-anspelningar, sexig men med humor och en ding-dong-hook som sätter sig som klister. Gör inga anspråk på att vara djuplodad men Krista utstrålning och det kitschig framträdande är sevärt i detta sammanhang. 
Lyssna HÄR
5. Last Panda: “Saturday Night Forever”
Enkel pop-rock-dänga som försöker andas revolt och ung-arg-tonåring men det kom av sig under 3-minutersresans gång. 
Lyssna HÄR6. Mikael Saari: ” We should be through”

Mikael har en stor röst med karaktär. Till detta kommer ett pompöst piano-och stråkackompanjemang. Vackert men kräver några genomlyssningar. Musikalvänner går igång på detta. Själv var jag väldigt förtjust i Estlands bidrag ifjol men Saari lever inte upp till Ott Leplands ”Kuula”. Lyssna HÄR


7. Great Wide North: “Flags”
Hade jag hört låten på radion hade jag trott att det var ett nytt brittiskt popband. Snygg stämsång och akustiska inslag. Charmiga killar som ler – det är man inte så van vid från Finländska popband. Låten är skriven av bandet som består av fyra bröder med namnet Kiviniemi från Karleby i Österbotten (mina hemtrakter). Ska hålla utkik om de spelar någonstans i krokarna när jag är på semester i sommar. Lyssna HÄR

8. Diandra: ”Colliding into you”
Utan att veta så är det troligen Rihanna/Beyonce/Adele som är förebilder för Diandra. Hon har en jättebra röst men en urbota tråkig låt som tar udden av framträdandet. Jag hoppas Diandra är får vara på grönbete ett år och eller så och komma tillbaka ett annat år. Med en bättre låt blir säkert hennes scenframträdande mer övertygande. Lyssna HÄR


De senaste två åren har det varit Finlandssvenska artister som representerat landet i Eurovisionen. Paradise Oskar (Axel Ehnström) 2011 och Pernilla Karlsson 2012. Återstår att se hur det går för årets Finlandssvenska, Krista Siegfrids. Hon är i alla fall en av toppkandidaterna till att ta hem vinsten.

Källa, foto: Lilian, Yle.fi

Inga kommentarer: