fredag 22 februari 2013

Melodifestivalen 2013: Dags tycka till om låtarna i deltävling 4

Jag är på plats i Malmö och spanar efter Eurovision-vibrationer. Tillsvidare är det ändå mest fokus på fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Det är nakenchockar från Army of Lovers, stor pyroteknik från rockaren Rolf Gyllenhammar, multikulturellt från Behrang Miri och sambatoner från veteranen Sylvia Vrethammar. Unga och begåvade Robin Stjernberg och Ulrik Munther kommer att slåss om de ungas gunst och Lucia Pinera står för årets soulröst.

1. Army of Lovers: Rockin’ The Ride
Upphovsmän:     Alexander Bard, Henrik Wikström, Per QX, Andreas Öhrn, Jean-Pierre Barda
Pryda TV-tittare gör bäst i att greja i köket under denna låt. Här är det 'nakenchocker och hångel på scenen. La Camilla sitter i tronen med strass i grenen. Alexander Bard i uniformsrock, kortbyxor bärandes på en leksaksgitarr medan Jean Pierre Barda väljer minkstola, glitter-hotpants och högklackade minkstövlar. Givetvis med bar överkropp. Mycke att allt och provocerande som på gamla goda Army of Lovers tiden. Man glömmer hur enahanda låten är och fokuserar is stället på Bardas blommor som täcker bröstvårtorna. Det är bara att konstatera att Sean Banan har fått en konkurrens som heter duga.
       


2. Lucia Pinera: Must Be Love   
Upphovsmän: Peter Kvint, Jonas Myrin
Äntligen lite soul feeling i tävlingen. Lucia från Malmö tävlar på hemmaplan och sjunger med stor och kraftfull röst. Jag skulle ju gärna se att denna låt går vidare men det kan bli tufft.


3. Robin Stjernberg: You

Upphovsmän: Robin Stjernberg, Linnea Deb, Joy Deb, Joakim Harestad HaukaasRobin och Ulrik torde tävla om samma röster. Om jag fick välja skulle Robin gå vinnande ur den striden. I mitt tycke bättre låt, bättre röst och mer utstrålning.

4. Sylvia Vrethammar: Trivialitet
Upphovsmän:     Thomas G:son, Calle Kindbom, Mats Tärnfors
Söt 'bagatell' i sambatakt av en rutinerad sångerska. Sylvias fans kommer inte att bli besvikna. Hennes klänningen skulle kunna återanvändas ifall någon ska gifta sig. Kanske nåt för Finlands Krista Siegfrids och låten "Marry Me".


 
5. Ralf Gyllenhammar: Bed On Fire
Upphovsmän: Ralf Gyllenhammar, David Wilhelmson
Om man muterar Elton John med Scorpions kan det bli en Gyllenhammar. Normalt sätt är Ralf sångare i rockbandet Mustasch. Nu kör han solo och står för den enda rocklåten i årets Melodifestival. Det vore konstigt om den inte tog sig till minst andra chansen. Hoppas bara att han inte glömmer texten som under dagens repetition.


6. Behrang Miri: Jalla Dansa Sawa
Upphovsmän: Behrang Miri, Anderz Wrethov, Firas Razak Tuma, Tacfarinas Yamoun
Multi-kulti från Malmö. Det är troligen detta som SVT vill få fram i kommande Eurovision. Text på franska, svenska och arabiska av killen som som väckte rabalder när han flyttade på Tintin serierna på Kulturhuset i Stockholm.

7. Terese Fredenwall: Breaking The Silence
Upphovsmän: Terese Fredenwall, Simon Petrén
Singer-songwriter med gitarr. Jag uppmuntrar alltid de som skriver sina låtar själv men i detta fall borde någon annan sjungit. Småfalskt trots att Terese har Jenny-Ace of Base-Berggren som röstcoach. Terese har i alla fall en Carolafäkt. 8. Ulrik Munther: Tell The World I’m Here
Upphovsmän: Peter Boström, Thomas G:son, Ulrik Munther
Jag är inte övertygad men nåt är det med låten då refrängen fastnat i huvudet. Ulrik sjunger på gränsen till falsett och det känns påfrestande. Som tur är har han lämnat kepsen back stagen. 


Foto: Lilian

Inga kommentarer: