måndag 18 februari 2013

Eurovision 2013: Greklands Koza Mostra hoppas att "Alcohol is free" i Malmö

Ikväll har Grekland haft sin uttagning till Malmö. Vinnare blev Koza Mostra med Agathonas Iakovidis. De framförde ett hysteriskt musikstycke som de kallar "Alcohol is free". Resten av texten är på grekiska. Det finns viss risk för att de kiltklädda killarna blir besvikna när det kommer till Malmö. Gratis alkohol i Sverige hör knappast till vanligheten. 

Personligen hade jag inte Koza Mostra som favorit men jag har ändrat mig tidigare och Grekland har en tendens att överraska. Både 'Opa-opa' Georgios Alkaios 2010 och Loucas Yiorkas från 2011 jobbade i uppförsbacke och var ifrågasatta innan de kom till tävlingen. När det väl var dags lyckades de ta sig till final och ta en hedervärd 8:de respektive 7:de placering. Att räkna ut Koza Mostra i nuläget är inte lönt. Hoppas bara att de byter dress och lämnar kiltarna hemma. Om inte annat för att slippa frysa. Gruppens balkan-grek-musikstil påminner för övrigt en hel del om Kostis Maraveyas, som vi hörde live i Aten i julas.

I tävlingen deltog endast fyra låtar men kvällens bästa, utom tävlan, var grek-tyska Vicky Leandros, vinnare för Luxemburg 1972 med "Après toi". I övrigt var det ett kändistätt artistuppbåd: Ruslana (2004), Helena Paparizou (2005), Marija Serifovic (2007), Dima Bilan (2008), Alexander Rybak (2009). Jag saknade Lordi från 2006.
Den grekiska artistlista var också gedigen: Melisses, VEGAS, Ivi Adamou, Eleftheria Eleftheriou, Kostas Martakis, Eleni Foureira, Demy, Despina Olympiou. Värd för kvällen var Despina Vandi (som jag hoppas skulle dyka upp i Eurovision en dag) tillsammans med Yorgos Kapoutzides.

En extra eloge till  Despina Olympiou som stod för kvällens vackraste sång "ΑΝΑΘΕΜΑΣΕ".
Photos: oikotimes.com

Inga kommentarer: