söndag 3 februari 2013

Eurovision 2013: Islands Eyþór är redan en favorit

Gårdagen var en hektisk kväll i Eurovision-världen. Ö-länder som Malta och Island hade final. Melodifestivalen sparkade igång liksom A Dal i Ungern och i Norge var det sista deltävlingen i Melodi Grand Prix. Redan nu har jag en favorit och det är Islands vackra ballad "Ég á Líf" med Eyþór Ingi Gunnlaugsson! Han är en 24-årig musikalartist och med en frisyr i klass med Thomas G:son!


På Island måste alla låtarna sjungas på Isländska och sedan framförs de oftast på engelska i Eurovisionen. Ég á Líf blir högst troligt My Life i Malmö.

På Malta blev det Gianluca Bezzina som vann med trallvänliga "Tomorrow". Det är glädjande att Malta avvikit från eurodisco- och balladspåret.I Sverige gick som väntat David Lindgrens "Skyline" och YOHIOs "Heartbreak Hotel" direkt till final. Eric Gadd med "Vi Kommer Aldrig Att Förlora" och "Burning Flags" med Cookies N Beans får en andra chans. Första deltävlingen från Karlskrona var suverän underhållning och mellanaktsnumret med Lena Philipsson och Danny var kvällens bästa. Programledaren Gina Dirawi var hur cool som helst och Danny Saucedo verkade rejält nervös utom när han sjöng. Nästa veckan är han säkert lugnare.

Förra vecka hade Danmark sin final och Emmelie de Forest vann med "Only Teardrops". Kan man då dra några slutsatser efter att ett fåtal finalister är klara? Just nu tyder allt på att avskalat och mindre showande går hem, liksom akustiskt och gärna kryddat med en dos folkmusikaliska inslag. 

Nästa vecka har Finland sin final och det ska bli synnerligen intressant. Åtta bra låtar i olika stilar bäddar för en jämn tävling i UMK 2013.

Foto: yle.se, svt.se

Inga kommentarer: