lördag 26 maj 2012

Eurovision 2012: Recension av låtarna i Grand Final

I finalen tävlar 26 länder. 20 av dessa har kvalificerat sig från semifinal 1 och 2. Fjolårets vinnare Azerbadijan behöver inte kvala och det behöver inte heller 'The Big 5', dvs Frankrike, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Italien. Efter att ha hört första genrepet igår konstaterar jag att 25 av bidragen är bra i sin genre. Inte att jag gillar alla musikstilar men som bidrag är de värdiga finalister. Det finns bara ett bidrag som inte håller måttet. I finalen finns det 10 låtar som helt eller delvis skrivits av svenska låtskrivare. Röstningen består av 50% telefonröster och 50% juryröster. Jurygrupperna satte sina röster baserade på gårdagskvällens genrep.

1) Storbritannien - Engelbert Humperdinck: "Love Will Set You Free"
Han är 76 år men på rösten låter han betydligt yngre. Låten har kanske en framtid som ledmotiv till en romantisk film. Inget större fel men ganska slätstruken. Jag hoppas han håller sluttonen.
En av 'svensklåtarna' skriven av Martin Terefe & Sacha Skarbek.

2) Ungern - Compact Disco: "Sound Of Our Hearts"
Modern elektropop men tänkvärd text. Låten har ett liv efter Eurovision, oavsett resultat ikväll. Att starta som nr 2 anses inte vara så bra eftersom ingen låt någonsin vunnit med detta startnummer. Skrock är till för att överbevisas.

3) Albanien - Rona Nishliu: "Suus"
Kristallklar röst som kan spräcka de flesta glas och inte en enda antydan till falskhet. Är imponerad av Rona även om jag inte gillar låter. Spektakulär klänning och frisyr.

 
4) Litauen - Donny Montell: "Love Is Blind"
Låten som vuxit mest under Eurovision-veckorna och som chockade många genom att ta sig till final. Musikalartist som sjunger 80-tals disco och gör Michael Jackson moves. Önskar bara att de skippade ögonbindel i början.
5) Bosnien &Hercegovina - Maya Sar: "Korake Ti Znam"
En låt till som vuxit. Sofistikerad softpop med balkanpipor. Kunde ha varit från ett latinskt land om det inte vore för språket och piporna. Snyggt men lyckas inte behålla intresset uppe.


6) Ryssland - Buranovskiye Babushki: "Party For Everybody"
Jag blir inte klok över huruvida Babushki-tanterna kan sjunga eller ej men eftersom det är en sing-along-låt spelar det ingen roll. Lilla tanten utan tänder har blivit storfavorit och det har man förstått att utnyttja. Babushki-tanterna sägs vara en av Loreens värsta konkurrenter. Telefonrösterna strömmar säker in men jag betvivlar att jurygrupperna är lika positiva.


7) Island -  Greta Salóme & Jónsi: "Never Forget"
Dramatisk etnomusik med modulation och det är inte så vanligt i år. Borde gå hem i Balkanregionen. Greta spelar violin och exemplifierar en nordisk gudinna. Har blivit en personlig favorit och jag tror Island kommer att få ett bra resultat.


8) Cypern - Ivi Adamou: "La La Love"
Energisk 'girl-power' utan att vara tramsig och Ivi har humor i blicken. Ett av de snyggaste koreografierna i årets upplaga sm Ivi och hennes danserskor klarar perfekt.
En av 'svensklåtarna' skriven av Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka & Viktor Svensson

 
9) Frankrike -  Anggun: "Echo (You And I)"
Spektakulärt nummer men för många melodier på tre minuter. Kräver många genomlyssningar och det gynnar inte telefonröstningen. Eventuellt genererar de atletiska dansarna med bara överkroppar några extra poäng.
 
10) Italien - Nina Zilli: "L'Amore È Femmina (Out Of Love)"
Energisk pop som påminner lite om Tysklands vinnarlåt "Satellite" med Lena även om Nina adderar några portioner italiensk drama och Amy Winehouse. Kolla in medhörningen i öronen! De matchar skorna.
Också en av 'svensklåtarna' skriven av Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist, Frida Molander & Charlie Mason.

11)  Estland - Ott Lepland: "Kuula"
Jag blir andfådd, gråtfärdig, får gåshud och vill att någon trycker på repeat-knappen. En av mina absoluta favoriter och Ott vinner tävlingens om bästa manliga röst.


12) Norge - Tooji: "Stay"
Det blir ett brutalt uppvaknande efter den estniska euforin när Tooji och hans dansare kommer in på scenen. Kan känna att jag är lite trött på denna typ av Melodifestivalsbidrag.
En av 'svensklåtarna' skriven av Tooji, Figge Boström & Peter Boström


 
13) Azerbajdzjan - Sabina Babayeva: "When The Music Dies"
Sabina har en enorm röst och hon framför en av tävlingens bästa drama-ballader. I mitt tycke är detta en mycket bättre låt från värdlandet än fjolårets vinnare. Synd bara att Sabina har så allvarlig min genom hela framförandet. Ett liten förändring av minen skulle göra susen. Årets vackraste klänning som troligen Lars Wallin designat.En av 'svensklåtarna' skriven av Anders Bagge, Johan Kronlund, Sandra Bjurman, Stefan Örn

14) Rumänien - Mandinga: "Zaleilah"
Årets partylåt nummer 1. Jag blir betydligt mer på festhumör av denna än av Rysslands "Party For Everybody". Glädje på scenen och jag önskar verkligen Mandinga framgång - oavsett det blir i Eurovision eller nån annanstans.15) Danmark -  Soluna Samay: "Should've Known Better"
Modern snygg poplåt från Danmark som lyckats knip topplaceringar de senaste åren. Jag tror danskarna gärna skulle vinna men det blir inte i år. Soluna har för starka konkurrenter och det finns risk att TV-tittarna tar en paus efter Rumäniens partydans. Dessutom kommer Grekland efteråt och de drar alltid till sig stort intresse.

16) Grekland - Eleftheria Eleftheriou: "Aphrodisiac"
Eleftherias låt tävlar i samma kategori som Cyperns Ivi. Båda är för övrigt från Cypern. Kan inte bestämma mig om föredrar cypriotisk "La La Love" eller grekiskt "O, o, o".
En av 'svensklåtarna' skriven av Dimitri Stassos, Mikaela Stenström, Dajana Lööf17) Sverige - Loreen: "Euphoria"
Loreen gör tävlingens mest annorlunda framförande och det är inte bara låten i sig utan hela paket som gör henne till en av vinnarkandidaterna. Svårt vara objektiv eftersom det rått svensk "Euphoria-feber"i flera månader.
Skriven av Thomas G:son & Peter Boström

 
18)  Turkiet -  Can Bonomo: "Love Me Back"
Can gör årets sjömanslåt och tyvärr får jag associationer till Lettlands "Wolves of the Sea" från 2008 även om "Love Me Back" är mycket bättre. Kanske kan låten platsa som ledmotiv till nästa 'Pirates of the Caribbean'. Johnny Depp alias Jack Sparrow och Can Bonomo kan säkert hitta ett samarbete.

19) Spanien - Pastora Soler: "Quédate Conmigo"
Alla svenskar som inte får rösta på Loreen. Jag uppmanar er att rösta NU! Underbara Pastora ger ännu mer gåshud är Estlands Ott. Fantastisk röst som gör rättvisa åt denna dramatiska ballad som bara växer och växer. Quédate Conmigo har allt en Eurovision-vinnare bör ha. Enda minus är hennes klänning. Hon hade behöv hjälp av Lars Wallin.
En av 'svensklåtarna' skriven av Antonio Sánchez, Thomas G:son & Erik Bernholm

20) Tyskland - Roman Lob: "Standing Still"
Årets bästa radiopoplåt. Bör bli en hit oavsett resultat i Eurovision. Tjatig i längden men fastar omgående för förstagångslyssnare.

 

21) Malta - Kurt Calleja: "This Is The Night"
Alla schlagertraditionalister bör vara glada att Malta är i final i år. Detta är popsclager i bästa märke med snyggt koreografiskt fotarbete. Snälla Kurt - behåll glasögonen på. Du är så snygg i dem.
En av 'svensklåtarna' skriven av Johan Jämtberg, Mikael Gunnerås & Kurt Calleja
 
22) F.Y.R.Makedonia - Kaliopi: "Crno I Belo"
Den enda hårdrocksliknande låt i finalen. Kaliopi är storstjärna i Balkan-regionen och hon sjunger med energi och intensitet. Det här är ingen flickrock utan mogen kvinnorock. Önskar dock att gitarrsolot i mitten skulle utgå. Själv hade jag inte en tanke på att Makedonien skulle vara i final men kul att överraskas.23) Irland - Jedward: "Waterline"
Tuggummi-pop med falsksjungande tvillingar som bytt frisyrer sedan i fjol. Det lär inte hindra tonårs-fansen från att spendera sin veckopeng sms-röster. Undrar om fansen gillar tvillingarnas nya hårstil.
En av 'svensklåtarna' skriven av Nick Jarl & Sharon Vaughn

 

24) Serbien - Željko Joksimović: "Nije Ljubav Stvar"
Ballad i bästa Balkan-stil och Joksimović är en av storstjärnorna som nog ställer upp för att vinna ikväll. Här får Sverige se upp. Dessutom startar Zeljko bland de sista vilket är en fördel och man kommer ihåg låten. Det kan bli en ny resa till Belgrad nästa år.


25) Ukraina - Gaitana: "Be My Guest"
Officiella EM-fotbollslåten och det lever den upp till. Kommer att liva upp fotbollen i Kiev. Gaitana är ett enda stort leende och går igenom TV-rutan. Dessutom har hon en fantastisk soulröst.


 

26) Moldavien: Pasha Parfeny
Charmiga Pasha och hans nickedockor gör ett kul nummer till en medryckande låt. En sista energikick som nog behövs efter att 26 låtar framförts.


Foto: Lilian, Roger, JP, EBU


1 kommentar:

Nilmas Bokhylla sa...

Haha, det är ju tur att man får tycka olika! Mina favoriter är Sverige, Turkiet, Island, Irland och Cypern och jag avskyr ballader i ESC, särskilt på deras hemspråk när jag inte fattar ett smack ;P