söndag 27 maj 2012

Eurovision 2012: Loreen vann! Welcome to Sweden 2013

Härligt att få vara med plats i Baku när Loreen vinner. Samtidigt skulle jag gärna också varit hemma för att uppleva hur Sverige drabbas av nationell eufori. Jag har förstått att det badats i fontänen vid Sergels Torg. Fontäner i alla modeller finns här så badmöjligheter saknades inte men efter nattens händelser var vi helt utmattade.Nog för att Loreen var förhandsfavoriten men det är inte alltid det håller. Denna gång hade vadslagningsbolagen och alla siare rätt. Loreen vann överlägset med 372 poäng. Rysslands Babushki blev tvåa med 259 poäng och Serbien trea med 214. Loreen fick poäng av alla länder utom Italien. 18 länder gav henne full pott - 12 poäng! Efteråt prisutdelningen uppträder Loreen i ett snöfall av konfetti och ytterligare en superversion av sin låt. Att hon orkade! Jag var ju helt slut som åskådare.
Minst lika glad som Loreen var Christer Björkman som nu kan kröna sin karriär i schlagerbranschen med en vinst och ett Sverige-arrangemang 2013. Det är han värd. Grattis!

Även låtskrivarna Thomas G:son & Peter Boström måste nog också känna sig nöjda som tar hem vinsten till Sverige! Grattis till er. Boström hade även skrivit Norges låt som ju hamnade på sista plats. G:son var medkompositör till underbara Pastora Solers bidrag och Spanien hamnade på 10:de En annan som var glad var Loreens mamma som fanns på plats i Baku.

Nu ska Sverige ordna Eurovision Song Contest 2013. Var? Ja det ville inte Christer Björkman svara på i natt men nog vore det konstigt ifall det inte blir nya arenan i Solna. Redan efter showen började folk i presscentret titta efter boende och flighter. Så gärna vill alla komma till Sverige! Räkna med att vi får leva i en Eurovision-fokuserad värld fram till maj 2013. Då kommer hela Europas (och lite till) fans, press och media att anlända till Sverige och jag tror att de förväntar sig något utöver det vanliga. Sverige betraktas trots allt som Eurovisionens högborg nummer 1.
 
Jag är helt övertygad om att det kommer att spelas schlager och Eurovisionsmusik i vartenda gathörn och varje bar, café och uteställe. Alla kommer att få en överdos av Eurovision-musik och det lär knappast bli nåt Euro-disco på en inhägnad handbollsplan utanför stan men mer om detta senare.

Foto: EBU (Andres Putting, Elke Roels), Lilian, Roger

Här är intervjun vi gjorde med Loreen 17 maj. En sak är klar. Någon värdigare vinnare har Eurovision Song Contest inte sett på länge.
Video: Lilian, JP & Roger

1 kommentar:

Peter Hellman sa...

Skoj Lilian att du fanns på plats!
Du har lagt ned flera veckors arbete på att se till så att det blev bra... slutresultatet kanon vilken timing -hoppas du får en fin sommar!

Peter Hellman