onsdag 1 februari 2012

Temperaturen stiger i Eurovisionens värld

Det är hektiska tider i Eurovisionens värld med pågående uttagningsprocedurer överallt. Malta, Norge, Island, Ungern med flera men jag väljer att koncentrera mig på Sverige och Finland. Melodifestivalen startar på lördag med den första deltävlingen i Växjö. Redan nu kan man läsa kommentarer i diverse tidningar och bloggar. Växjö ser ut att bli en svårtippad omgång med många finalistaspiranter och det känns ju extra spännande.

I Finland fortsätter UMK 2012 med live-spelningar på fredag. De 12 finalisterna ska sakta men säkert bli sex. Låtarna kan höras här på YouTube.

Nio av låtarna är på finska men det har redan framkommit att flera av bidragen kommer att sjungas på annat språk ifall det blir en biljett till Eurovision Song Contest i Baku. Dansbandet Jari & Taika har sagt att deras ”Aamuyön ikuisuus” kommer framföras franska och Mica Ikonens ”Antaa mennä” transformeras till ”Let It Go”.


Eftersom det inte går att lyssna till de svenska låtarna så kan man istället roa sig med att lyssna till de finska. Personligen har jag fått en favorit i Mica Ikonen. Detta är en låt som sticker ut både vad det gäller melodi, groove, killens röst, låtens arrangemang och instrumentering = riktig instrument och inga syntmattor. Lyssna själv och bedöm. 
Men det finns fler intressanta Baku-aspiranter och både Aura Pinedas ”Kunpa vois” och Ailis ”Mun Taivas” är tilltalande. Speciellt Ailis banjoinslag. Man ska definitivt inte räkna bort dansbandsmusiken från Jari & Taika som får mig att associera till svenska Hootenanny Singers på 70-talet. Stigs ”Laululeija” har en enveten melodi som får foten att stampa takten och Pernilla Karlssons ”När jag blundar” är ett stycke musik som i all sin enkelhet låter ytterst sofistikerat.

Utöver juryns val av 12 artister ska ytterligare en låt utses via folkets röst. Besked om detta får vi 2 februari.

Source / photos: Eurovision.tv, Yle.fi, Mica Ikonen Facebook

Inga kommentarer: