fredag 27 januari 2012

UMK 2012: 12 låtar vidare mot nya äventyr

Så har Finland kommit ett steg närmare Baku. Ikväll har man presenterat 12 låtar som valts ut av en proffsjury. Dessa har fått genomgå ett kvalificerat 'bastubad' under ledning av musikproducenter för att slutligen komma ut som 'nybadade' finalister.

I konceptet UMK, Uuden Musiikin Kilpailu, var det från början 540 låtar som kokades ner till 40. Dessa presenterades på en presskonferens i oktober. Bland dessa har en jury valt ut 12 bidrag. En snabb konklusion från min sida är att nio bidrag är på finska, två på engelska och ett på svenska. Stilmässigt är det en bred variation, så även artiståldersmässigt.

Aili ”Mun taivas”
Aura Pineda ”Kunpa vois”
Freeman & Uusi Fantasia ”Noitanainen”
Iconcrash “We Are The Night”
Jari & Taika ”Aamuyön salaisuus”
Kaisa Vala ”Habits Of Human Beings”
Kirahvi nimeltä Tuike ”Sinisulkien viimeinen”
Leola ”Rytmit rikkoutuu”
Mica Ikonen ”Antaa mennä”
Pernilla Karlsson”När jag blundar”
Stig ”Laululeija”
Ville Eetvartti ”Lasikaupunki”

Folkets röst ska också få komma till tals och därför har ytterligare tre låtar plockats ut baserat på YLE:s fan-barometer och Facebook röster. Ni som bor i Finland kan telefonrösta fram er favorit innan den
2 februari. Låtarna är:
The Spyro: “Teleport My Heart”
Martina: “Checkmate”
Jessica Wolf : “Better”
Vinnarlåten tar sig vidare till final.

Nästa fredag fortsätter urvalsprocessen och då ska artisterna ställas på en live-scen och juryn bedömer deras framföranden. I finalen 25 februari har antalet låtar reducerats till sex.

Source/photos: YLE

Inga kommentarer: