onsdag 25 januari 2012

Eurovision Song Contest 2012: Nedräkning inför Baku har startat

Crystal Hall i Baku är bekräftad av EBU som arena idag och därmed är flygbiljetten bokad. Det blir två veckor i Azerbajdzjan vid Kaspiska havet i maj. Azerbajdzjan kallas Eldslandet och tävlingens temat är ’Light Your Fire’!
Arenan Crystal Hall byggs för närvarande men ska vara klar i tid till tävlingen.

Aldrig tidigare har Eurovision Song Contest hållits så långt borta avstånds- och tidsmässigt. Geografiskt räknas landet mer till Asien än Europa och det ligger 3 timmar före svensk tid. Det innebär att årets vinnare av eurovisionen troligen utses när dygnet övergått i söndag 27 maj, Azerbajdzjansk tid.Idag har EBU lottat ’running order’ för semifinalerna och Finland tävlar i semifinal 1 och Sverige i
semifinal 2. Det är bra för oss som har flera hemländer att hålla på.


Jag ska nu börja läsa in mig på allt från fakta och turistinformation till Alfred Nobel brödernas oljeverksamhet 1876-1920. Tack vare Centrum för Näringslivshistoria har jag fått reda på att Nobels företag, Branobel, hade som mest 50.000 anställda.

Azerbajdzjan var ett av de viktigaste länderna i oljeimperiet och i Baku finns ett museum som är inhyst i Nobel-familjens residens Villa Petrolea. Detta måste givetvis besökas. Efter ryska revolutionen förstatligades oljeverksamheten men familjen lyckades ändå sälja en del av bolaget. Runt 12% av Alfred Nobels förmögenhet kommer från denna försäljning och blev en grundplåt till Nobelpriset.

Källa/foton: eurovision.tv, wikipedia

Inga kommentarer: