lördag 28 februari 2015

Melodifestivalen 2015: Sista slaget om schlagern

Hasse 'Kvinnaböske' Andersson mot Måns Zelmerlöw. Båda kan nog kalla sig folkkära och båda representerar schlager-stilen fast från olika generationer. I Örebro i deltävling 4 avgörs slaget om schlagern. Inför kvällen har jag gått och nynnat på Cliff Richards "Living Doll" från 1959. Kvällen inleds med levande dockor i kombination med återuppstånden 80-tals pastisch. Känns lite 'scary' och jag känner en viss ambivalens.

1. Midnight Boy: "Don't Say No"
Låtskrivare: Johan Krafman, Kristofer Östergren, Olle Blomström
Midnight Boy som egentligen heter Johan Kraftman tar oss tillbaka till 80-talet och jag uppskattar känslan i låten. Coolast är förmodligen den levande skyltdockorna på scenen. 

"Welcome to my world - you don't have to be cool". Helt rätt. Vare sig låt och artist känns coola. Helt okej att vara exhibitionist men jag hoppas på en T-shirt på lördag. Alla passar inte i bar överkropp.


2. Caroline Wennergren: "Black Swan"
Låtskrivare: Nicklas Eklund, Joel DeLuna, Aimee Bobruk
Caroline deltog i Mello för 10 år sedan och både hon och rösten mognat avsevärt sedan dess. Hon är fortfarande en jazztjej och här är det svängig jazz-soul med mycket blås. Coolast, gladast och snyggast är Caroline oavsett låten. Håller tummarna.
 
Låten kan uppfattas som gammaldags och är ingen kioskvältare.
3. JTR: "Building It Up"
Låtskrivare: JTR (John Andreasson, Tom Lundbäck, Robin Lundbäck), Erik Lewander, Iggy Strange Dahl
Med lite ansträngning och vilja kan man kalla detta trallvänlig pojkbandspop.


Åh-åh-åh-fotbollsrefränger tilltalar inte mig. Intetsägande dussinvara men det ska ju finnas utfyllnad i alla program.
4. Hasse Andersson: "Guld och gröna skogar"
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm, Johan Deltinger

Svårt säga vad som är bra med denna låt. Trevligt med någon som sjunger på bred skånska kanske eller... Den är så enkel att den har en framtid som allsångslåt på midsommarfesten. Skrällvarning utfärdas och Kvinnaböske kan mycket väl ta sig direkt till final.

Kvinnaböske är en folkkär artist - tror jag - men inte ens hans beundrar kan tycka detta är bra. Det är dags att kalla hem 'hunden från himlen'

5. Dinah Nah: "Make Me (La La La)"
Låtskrivare: Dinah Nah, dr alban, Jakke Erixson, Karl-Ola Kjellholm
Dinah heter egentligen Malin Sundström.Glad danspop som inte kräver för mycket av lyssnaren. Refrängens 'la-la-la' fastnar.
Trallvänligt skulle kunna vara epitete över denna deltävling och sannolik kan Dinah inte klara sig i kampen.6. Annika Herlitz: "Ett andetag"
Låtskrivare: Amir Aly, Maciel Numhauser, Robin Abrahamsson, Sharon Dyall, Sharon Vaughn
Annika har en stabil musikalstämma som säkert tilltalar de som gillar Shirley Clamp, Sonja Aldén m.fl.

Känns gammaldags och låten kunde lika gärna höra hemma på 90-talet.
7. Måns Zelmerlöw: "Heroes"
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb

Gillar regnbakgrunden och den fiktiva fågeln under paraplyet. Måns har laddat upp kroppen fysiskt och tuffat till sig. Det luktar vinstoch biljett till Wien.

Känns som att Måns apar efter Eric Saade och visserligen gör han det med bravur. Låten är okej men inte mer. Jag saknar den präktige pojken med fluga.
Foto av artister: SVT. Montage: Lilian


Inga kommentarer: