söndag 1 mars 2015

Melodifestivalen & UMK 2015: Animerad svensk hjälte och korthuggen finsk punk


Dagens mest relevanta fråga - hur kort får ett Eurovisionsbidrag vara? Är 1 minut och 27 sekunder okej enligt EBU? En låt får vara max 3 minuter men finns det någon minimilängd? Frågan är relevant på grund av Pertti Kurikan Nimipäivät. Det är bandet som kommer att representera Finland i Wien med tävlingens kortaste låt på just 1 minut och 27 sekunder.

Kommer ni ihåg Norges vinnarlåt i Eurovision Song Contest 1995 med Secret Garden där sången enbart innehöll 24 ord. Det resulterade i en regeländring. Torde vara dags att se över EBU:s regelverk åter igen.

(Bild: Yle / Tiia Santavirta)

Finlands låt framförs av ett punkband där medlemmarna har någon form av utvecklingsstörning. Det är en självklarhet att alla ska ha samma möjligheter men var finns det musikaliska fundamentet? Även om punk inte är min favoritstil så finns det bra och dålig punk. Detta är knappast bra punk. Satin Circus blev tvåa och är UMK:s musikaliska vinnare. Istället blev det cirkus på ett sätt där musiken får sekundär betydelse. Jag önskar medlemmarna i Pertti Kurikan Nimipäivät lycka till och tycker det är modigt av er att ställa upp. Fortsättning följer och för Finlands del kommer det att handla om andra saker än en hållbar låt på 3 minuter.

(Foto: Stina Stjernkvist, SVT)

Tillbaka till Melodifestivalen där Måns Zelmerlöw var i fokus med låten "Heroes". Med all rätt då han har tävlingens snyggaste nummer, scenografiskt. Det är effektfullt med de animerade streckgubbarna och vi slipper en massa dansare på scenen. Låten är okej men åstadkommer inget wow. Det är totalintrycket som vinner och jag har inget emot att Måns får åka till Wien. Killtrion JTR skrällde till sig en finalplats. De var uträknade av alla journalister och experter inklusive mig. I finalfältet lär de i alla fall bli en utfyllnad. Matchen torde stå mellan Måns, Jon Henrik Fjällgren och Mariette.

Hasse Kvinnaböske Andersson kom till andra chansen med en låt som redan varit en hit i Japan. SVT har valt att se genom fingrarna med detta faktum. Någon vinstchans lär han inte ha i alla fall.  

Direkt till final:
JTR – "Building it up"
Måns Zelmerlöw – "Heroes"

Andra chansen:
Dinah Nah – "Make me (la la la)"
Hasse Andersson – "Guld och gröna skoga"

Utslagna:
Caroline Wennergren – "Black swan"
Annika Herlitz – "Ett andetag"
Midnight Boy – "Don't say no"

Lyssna på Finlands låt:

Inga kommentarer: