lördag 21 februari 2015

Melodifestivalen 2015: Från sömnsjuka till jojkpop i deltävling 3


Medan repetitionen pågått i Östersund har jag promenerat i det vårlika vädret i Gamla Stan och spanat efter Magnus Carlsson. Han syntes tyvärr inte till. Kanske återhämtar han sig från chocken över finalplatsen förra veckan. Får upprepa förra veckans konstaterande - veteranskrivaren Thomas G:son slår till med två låtar även i denna deltävling.

1. Ellen Benediktson: "Insomnia"
Låtskrivare: Ellen Benediktson, Anderz Wrethov
Är detta samma tjej som sjöng sömnpillret "Songbird" ifjol? En känsla av schizofreni infinner sig. Vem är Ellen? Vilket är hennes rätta jag. Jag röstar på årets pompösa powerballad i goth-sms- inspirerad klädsel.
Jag får inget grepp om låten. Däremot associationer till Jenny Silver och hennes bidrag från 2010 "A Place To Stay", som kom sist i sin deltävling. Hualigen....


2. Kalle Johansson: "För din skull"
Låtskrivare: Martin Eriksson, Thomas G:son, Thomas Karlsson
Kalle vann tävlingen 'Svensktoppen nästa' med egna låten "Den där dan" och vinsten var en plats i Mello 2015. Grattis och välkommen, men...
... varför får inte Kalle skriva sitt eget bidrag i Mellon? Istället får han en urtrist låt av G:son & co som jämförs med Håkan Hellström. Så tråkigt!! Och kläderna går i matchade stil. 


3. Andreas Weise: "Bring Out the Fire"
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Henrik Janson, Thomas G:son
Käck soullåt som andas positivism och sommar. Andreas sjunger bra och han passar verkligen in i soul-jazz-facket.Skrällvarning - bli inte förvånad ifall Weise snor en finalplats.
Hela paketet känns gammalmodig och appellerar knappast till plus-minus-20-generationen. Visst är det trevligt med sammetskavaj och vit skjorta men det är ju Melodifestival. Inte en 50-årsfest. Passa på och ta ut svängarna Andreas.


4. Andreas Johnson: "Living to Die"
Låtskrivare: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Karl-Ola Kjellholm
Dethär känns ju bekant från tidigare och går säkert hem hos Andreas' fans. Randig dubbelknäppt gangsterkostym kanske kan ge några extra poäng.

Ballad som passerar spårlöst förbi. Det ska till många röster från gamla beundrare för att Andreas ska ta sig till Andra chansen. Det känns som Andreas försöker skapa en mystik med en artificiellt beslöjad röst och jag vet inte vem som är mottagaren.


5. Isa: "Don't Stop"
Låtskrivare: Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner
Kvällens vitaminkick. Glad poplåt och det rycker i danstarmen. Lite Krista Siegfrids style över klädsel och framförande. Heja Isa
Låten kan uppfattas som ytlig och som en uppdaterad version av Spice Girls. Överdriven koreografi och rörigt på scen. Less is more!


6. Kristin Amparo: "I See You"
Låtskrivare: Kristin Amparo, David Kreuger, Fredrik Kempe
30 sekunder och håret reser sig på armarna. Vilken låt, vilken tyngd och vilken känsla i framförandet. Bättre än det mesta i årets tävling. Min solklara favorit och värd att åka till Wien.
Inget som är negativt mer att man jämför Kristin med Sarah Dawn Finer och det är ju faktiskt bara positivt. Det enda som bekymrar mig är ifall de spökar ut Kristin med kläder lämpliga för en gammal tant. 


7. Jon Henrik Fjällgren: "Jag är fri (Manne Leam Frijje)"
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin
 Suggestivt. Här slösas inte med orden. Bra med folkmusikaliska inslag.

Det är långt kvar till Halloween och jag förstår inte varför det hänger lakansspöken på scenen. Letar efter den röda tråden mellan samisk kultur, spöken och jojk. Låten i övrigt lämnar mig oberörd.

Gamla Stan lördag 21 februari


Foto av artister: SVT. Montage: Lilian
Foto i övrigt: Lilian

Inga kommentarer: