lördag 7 februari 2015

Melodifestivalen 2015: Girl's night i deltävling 1


Så har vi äntligen fått lyssna på låtarna. Molly och Jessica är utan tvekan tävlingens höjdpunkter.

1. Molly Pettersson Hammar: "I’ll Be Fine"
Låtskrivare: Molly Pettersson Hammar, Lisa Desmond, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Gavin Jones
19 årig Idol-artist (2011) med en fantastisk kraftfull röst och en superbra soulinspirerad låt. Ett tufft öppningsnummer av Mello-säsongen. Molly får fullpott av mig!
Molly går ut som först och risken är att låten glöms bort. Jag hoppas folket har hunnit sätta sig tillrätta i sofforna.


2. Daniel Gildenlöw: "Pappa"
Låtskrivare: Daniel Gildenlöw
 Daniel har en bra falsettpipa och det är en bra melodi.
 Texten är som ett tårdrypande trauma men kanske kan låten ha ett terapeutiskt syfte för någon.  Helt ok för min del men denna tävlingen handlar inte om terapi. Byt text genast.    


3. Elize Ryd & Rickard Söderberg: "One By One"
Låtskrivare: Elize Ryd, Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Sharon Vaughn
Opera-hårdrock är ett återkommande koncept, speciellt i Eurovisionen.Det brukar innebär bra röster - så även här - men...
... som med en katapults fart slungas jag till de sydöstra utkanterna av EU-zonen. Sorry - ni har hamnat i fel tävling. Ni borde ha satsat på Bulgarien eller Rumänien istället. Trist och utan dramatik. Modulationen hjälper tyvärr inte.  

4. Dolly Style: "Hello Hi"
Låtskrivare: Emma Nors, Palle Hammarlund, Jimmy Jansson

Molly, Holly och Polly - ja det rimmar i alla fall. Kan jag få låna era pastellfärgade peruker när jag åter till Eurovisionen i Wien?

Syntetiskt tuggummipop. Jag tänker på "Making your mind up" med Bucks Fizz  som vann ESC för Storbritannien 1981. Men hallo hej - det är 2015 nu och "Making your mind up" framstår plötsligt som djupsinnig.   


5. Behrang Miri feat. Victor Crone: "Det rår vi inte för"
Låtskrivare: Behrang Miri, Albin Johnsén, Måns Zelmerlöw, Tony Nilsson
 ”Jalla dansa sawa” var Behrangs motto när han medverkade i Melodifestivalen 2013. Nu är det lite tyngre och refrängen är bra.

Varför ska varje Mello numera ha en tvångs-raplåt? En gång lyckades man få till det. Minns ni  Swingfly år 2011?


6. Jessica Andersson: "Can’t Hurt Me Now"
Låtskrivare: Aleena Gibson, Fredrik Thomander
Veteranen Jessica är med för sjätte gången. MF har hon redan vunnit. Året var 2003 och duon Fame sjöng ”Give Me Your Love”. Nu sjunger hon så att armarna knottrar sig. Hon är säker, proffsig och balladen andas lite country. Ursnyggt!

Risk för att Jessica inte når ut genom TV-rutan och att många anser att hon representerar "gammal-schlager" och gjort sitt i Mello-sammanhang.

7. Eric Saade: "Sting"  
Låtskrivare: Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger
Vinst i Melodifestivalen 2011 och en tredjeplats i Eurovision Song Contest i Düsseldorf. Efter ”Manboy” och ”Popular” så satsar Saade på Sting. Snygga gitarr- och saxriff i bakgrunden. Inget lär stoppa Saade från finalen denna gång.
När ska vi slippa de dansande pojkarna? Kan ni åtminstone skippa skrevgreppet. Enformig melodi och jag hade gladeligen varit utan detta i finalen. Vi får väl se om den kaxige killen har fansen i behåll.

Jag har aldrig riktigt förstått hemlighetsmakeriet med låtarna. Om man släppte låtarna några dagar i förväg så skulle kanske det bidra till att gemene lyssnare röstade lite mer genomtänkt.

Foto av artister: SVT
Montage: Lilian

Inga kommentarer: