lördag 14 februari 2015

Melodifestivalen 2015: 7 nyanser av svårtippad smet


Förra veckan hade Eric Saade finalplatsen klar som i en given ask. Någon sådan låt finns inte i Malmö. En av min återkommande funderingar inför Melodifestivalen är varför SVT tillåter artister att delta två år på raken. Det är ju urbota tråkigt att åter igen se Linus Svennings tatueringar och samma kläder. Desto gladare är jag att få återse Marie Bergman, Sanne Salomonsen och Magnus-Schlager-Carlsson. Jag hoppas de åtminstone tar sig till andra chansen.

1. Linus Svenning: "Forever Starts Today"
Låtskrivare: Aleena Gibson, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Fredrik Kempe
 Det här är i alla fall bättre än fjolårets "Bröder" även om jag kan förstå att många fler tog till sig den låten än denna. Linus sjunger riktigt bra.
Har Linus gjort studiebesök på Irland sedan förra Mellon och blivit kompis med  Ryan Dolan (ESC 2013)? Det är folkmusik, trummor och eldar. Copy-paste kallas det.


2. Emelie Irewald: "Där och då med dig"
Låtskrivare: Emelie Irewald
Emelie har skrivit låten själv och det är alltid ett plus. Hon kommer säkert dyka upp i någon musikal framöver.

Varje Mello ska visst ha en musikallåt, gärna på svenska. Tyvärr blir det sällan bra. Har svårt för "Melissa Horn genren" och vibratoskavande röster. 


3. Samir & Viktor: "Groupie"
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Kevin Högdahl, Maria Smith, Viktor Thell
Nu blir dagisbarnen glada igen. På måndag kommer alla att trängas på samma foto ("groupie är tydligen motsatsen till "selfie"). Varning för 'sommarplåga' och troligen också en finallåt.

Om såpaskådisar vill sjunga så är det helt okej men låt oss tittare slippa - Melodifestivalen är ju en sångtävling. Tävlingens sämsta text. Nu går jag och skurar toaletten eller gör nåt annat nyttigt.


4. Neverstore: "If I Was God For One Day"
Låtskrivare: Thomas G:son, John Gordon, Jacob Widén

Powerrockballad och ett av de bättre bidrag i denna deltävling.


 Ingen riktig refräng eller vers som fastnar. Bara fotbollshoandet i refrängen och det gillar jag inte.5. Marie Bergman & Sanne Salomonsen: "Nonetheless"
Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Allison Kaplan
Kul att även tanter får en chans. Lågmäld countryballad. Marie och Sanne kan agera förebilder till First Aid Kit eller... Kanske är det tvärtom. Snygg stämsång.

Lite småtråkigt. Hoppas tanterna livar upp framförandet med lite tuffa kläder.6. Magnus Carlsson: "Möt mig i Gamla Stan"
Låtskrivare: Thomas G:son, Lina Eriksson
Tack för att schlager-genren fortfarande är välkommen i tävlingen. Magnus är tonsäker och levererar det han ska. Här saknas vare sig tydlig refräng eller stick. Bidraget går garanterat hem hos oss som gillar den traditionella stilen. 

Inga överraskningar. Risk för att låten uppfattas som traditionell.


7. Mariette: "Don't Stop Believing"
Låtskrivare: Miss Li, Sonny Gustafsson
Kul att Miss Li är med som låtskrivare. Pompös, intressant låt med tonartshöjning. Tar sig efter några genomlyssningar.
Synd att inte Miss Li sjunger själv. Mariette har visserligen en bra röst men något anonym. Låten riskerar uppfattas som diffus för förstagångslyssnare och därför skulle den vinna på en karaktärsfull röst av den kaliber som Miss Li har. 


Återstår att se hur det går för veteranskrivaren Thomas G:son som slår till med två låtar i denna deltävling. Förra vecka hade han ju inte tid eftersom han var engagerad i den danska finalen MGP. Tina & Rene blev sjua med låten "Mi Amore".

Trevlig Alla Hjärtans Dag till alla!

Foto av artister: SVT
Montage: Lilian

Inga kommentarer: